Η Αγιά Σοφιά ξαναγίνεται τζαμί – Ουρές από μουσουλμάνους για την προσευχή

  • Dogma
σοφία

Άνοιξαν οι πύλες στην Αγιά Σοφιά. Με όλη την οικογένεια και το υπουργικό συμβούλιο θα πάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν κλήθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, δεν θα πάει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Ήταν το 1934 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσιζε να κάνει την Αγιά Σοφιά μουσείο και να την «παραδώσει» στην οικουμένη, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 86 χρόνια μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα καπρίτσιο αλλάζει την ιστορία.

Η 24η Ιουλίου 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ως η μέρα που οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με κουρτίνες και το δάπεδό της με πράσινα / πετρόλ χαλιά.

Ο δυτικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί για την απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί. Αλλά τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν τον νοιάζει τίποτα. Ήταν το παιδικό του όνειρο να την «ελευθερώσει» είπε. Κι ας απέρριπτε τη μετατροπή της σε τζαμί μόλις πριν από έναν χρόνο.

Από νωρίς το πρωί έξω από την Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή που θα γίνει στις 13:00. Οι πύλες άνοιξαν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη, για το γεγονός όπου έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος, έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο.

Δείτε live τι συμβαίνει έξω από την Αγιά Σοφιά 

Η φιέστα του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει «προσωπικό» το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Όχι μόνο με δική του απόφαση την έκανε τζαμί ξανά, όχι μόνο έσπευσε να την επισκεφτεί αλλά βρέθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ, στην πρόβα τζενεράλε για να τσεκάρει πως όλα είναι εντάξει για να γίνει το… «όνειρό» του πραγματικότητα.

Ήδη, η ταμπέλα έξω από την Αγιά Σοφιά έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει πια το «μουσείο Αγιά Σοφιά». Υπάρχει το «τέμενος Αγία Σοφία». Τη νέα ταμπέλα μάλιστα, αποκάλυψε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, μαζί με τη σύζυγο του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας…

 

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, παρών θα είναι και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκμέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυστηροί κανόνες

Λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά θα γίνει με αυστηρούς κανόνες.

Θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν στις 10:00.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια ανακοίνωσε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγιά Σοφιά θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες στο «τέμενος Αγιά Σοφιά».

TOP NEWS