Η Αγιορειτική Εστία στην 8η Μπιενάλε Εκκλησιαστικών Τεχνών

  • Dogma
αγιορείτικη εστία

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Αγιον Ορος του Αθωνος και Αγιον Ορος του Τυρνόβου. Σχέσεις και πνευματικές διαστάσεις» πραγματοποιείται στον χώρο του πανεπιστημίου της βουλγαρικής πόλης, με κύρια συνοδευτική εκδήλωση την έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου φωτογράφου Γιώργου Πούπη που έχει θέμα: «Υψωσις. Ο Σταυρός στην γη του Αγίου Ορους» και αποτελεί την συμμετοχή της Αγιορειτικής Εστίας στην 8η Μπιενάλε Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Κύριοι διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Αγιορειτική Εστία και το Πανεπιστημίου του Βελίκο Τύρναβο «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και τελεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη του πανεπιστημίου, καθηγητή Ντιμιτάρ Ντιμιτρόβ. Συνεργαζόμενοι φορείς επίσης, είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Βέλικο Τύρνοβο, η Ιερά Μητρόπολη της πόλης, η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη «Π. R. Slaveikov» και ο εικαστικός φορέας ΕΙΚΟΝΑ.

Το επιστημονικό συνέδριο επικεντρώνεται στον ρόλο του Αγίου Ορους ως του κύριου και κορυφαίου ενωτικού πνευματικού κέντρου για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στην περιοχή των Βαλκανίων και συγκεκριμένα στις πνευματικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την περιοχή του Τυρνόβου -της μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Βουλγαρίας- ανά τους αιώνες.

Το συνέδριο σηματοδοτεί την έναρξη της «8ης Μπιενάλε Εκκλησιαστικών Τεχνών» κατά τη διάρκεια της οποίας φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις παρουσιάζονται σε εκθεσιακούς χώρους στην πόλη. Στο πλαίσιο της εν λόγω διοργάνωσης, η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Πούπη.

Η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Αγιορειτική Εστία το 2022 και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου φωτογράφου, ο οποίος απαθανάτισε με την ιδιαίτερη ματιά του και την δική του πολύ προσωπική αισθητική, τους υπαίθριους σταυρούς που βρίσκονται στην Αθωνική Πολιτεία. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό συγκέντρωσε με υπομονή και αγάπη ο Γιώργος Πούπης σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ταξίδια που πραγματοποίησε στο Αγιον Ορος κατά την τριακονταετή εργασία του εκεί.

TOP NEWS