Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Πραγματική απειλή οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές για τη σταθερότητα και την υγεία της κοινωνίας στους Αγίου Τόπους

  • Dogma
ιεροσολύμων

Οι πραγματικές απειλές, που υφίσταται η χριστιανική παρουσία στην Αγία Πόλη και στους Αγίου Τόπους γενικότερα, καταγγέλθηκαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ με σκοπό να προσελκυθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης. Οι  θρησκευτικοί εξτρεμιστές αποτελούν πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την υγεία όλης της κοινωνίας, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. 

Οι δύο παλαιοί ξενώνες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην πλατεία της Πύλης της Γιάφας «Imperial» και «Petra» άνοιξαν στις 29 Μαρτίου τις θύρες τους στους επικεφαλής και εκπροσώπους των χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης, σε επίσημους εκπροσώπους των ορθοδόξων Πατριαρχείων στην Ιερουσαλήμ, σε ηγέτες χριστιανικών κοινωνικών οργανώσεων του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, των ΗΠΑ, της Σουηδίας και άλλων χωρών του κόσμου, σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος σειράς χωρών και πολυπληθείς χριστιανούς της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας προκειμένου να υποστηρίξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ στις προσπάθειές της να υπερασπισθεί τη χριστιανική παρουσία στην Αγία Πόλη.

Αφορμή του συλλαλητηρίου κατέστη η πρωτοφανής επιδρομική κατάληψη του ξενώνα «Petra» από εκπροσώπους της ορθοδόξου ιουδαϊκής οργανώσεως «Ατερέτ Κοχανίμ» (εβρ. «Στέμμα ιερέων»), οι οποίοι παρανόμως διείσδυσαν στο κτήριο και οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του.

Ενώπιον των παρισταμένων στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, ο Φύλακας της Αγίας Γης Φραντσέσκο Πατόν και ο διαχειριστής των ξενώνων «Imperial» και «Petra» Ουαλίντ Νταντζάνι, οι οποίοι κάλεσαν την κοινή γνώμη να μην επιτρέψει την κατάληψη των κτιρίων της χριστιανικής συνοικίας της Ιερουσαλήμ από εξτρεμιστικές ιουδαϊκές ομάδες, υπέδειξαν την ανάγκη διατήρησης του status quo της Παλαιάς Πόλεως και ειδικά της λεγόμενης «οδού των προσκυνητών», της οδού που ξεκινά από την πύλη της Γιάφας της Ιερουσαλήμ και οδηγεί στον Πανάγιο Τάφο.

Όπως τόνισε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, εάν τα κτίρια, που ευρίσκονται εκατέρωθεν της «οδού των προσκυνητών» περιέλθουν στην ιδιοκτησία των ιουδαϊκών θρησκευτικών οργανώσεων, αυτή η κομβική αρτηρία της Παλαιάς Πόλεως, όπου εκατομμύρια προσκυνητές συνήθως πορεύονται προς το μέγιστο ιερό προσκύνημα του κόσμου, ενδέχεται να αποκλεισθεί πλήρως για τους χριστιανούς.

Πέραν τούτων, οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές αποτελούν πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την υγεία όλης της κοινωνίας, διαπίστωσε ο Μακαριώτατος.

Υπενθύμισε ότι η χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ υποφέρει μονίμως από τα εγκλήματα με αφετηρία το θρησκευτικό μίσος, καθώς και από την παρασκηνιακή πρακτική εκφοβισμού και των συστηματικών προσπαθειών να περιορισθεί η δυνατότητα των χριστιανών να παραμείνουν στις ιστορικές τους οικίες και συνοικίες.

Εδώ και μερικά χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία των Ιεροσολύμων αγωνίζεται να υπερασπισθεί τα δικαιώματά της επί μερικών ξενώνων στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ, τα οποία άδικα διεκδικούν ιουδαϊκές εξτρεμιστικές κοινωνικές οργανώσεις. Η προηγούμενη παρόμοια κινητοποίηση διαμαρτυρίας έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Οι επικεφαλής των χριστιανικών Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ μίλησαν τότε στο πλήθος των συγκεντρωμένων χριστιανών της Ιερουσαλήμ από τον εξώστη του ξενώνα «Imperial», δηλώνοντας το απαράδεκτο της αναθεώρησης του καθιερωμένου καθεστώτος της Παλαιάς Πόλεως.

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 13 Δεκεμβρίου, οι δεκατρείς χριστιανοί Πατριάρχες και επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ εξέδωσαν κοινή δήλωση, εφιστώντας την προσοχή των πολιτειακών Αρχών και της κοινής γνώμης στην απειλή για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους, που οφείλεται στη δράση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, σε περιστατικά επιθέσεων με άσκηση σωματικής βίας και προσβολές έναντι του ευαγούς κλήρου, επιθέσεων στους χριστιανικούς ναούς και πράξεων βανδαλισμού σε ιερά προσκυνήματα, καθώς και στις προσπάθειες διάσπασης της ακεραιότητας και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της χριστιανικής συνοικίας της Παλαιάς Πόλεως, με σκοπό την εκδίωξη εν τέλει της χριστιανικής κοινότητας από την Ιερουσαλήμ. Στις αρχές του 2022 εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής επέδωσαν στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατάλογο πράξεων βανδαλισμού έναντι των ρωσικών ναών στους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια του 2021.

Τον Ιανουάριο κατά την καθιερωμένη τηλεοπτική χριστουγεννιάτικη συνέντευξη ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος τόνισε: «Μας αγγίζει πολύ η ανησυχία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Θεοφίλου… Γνωρίζουμε όλη αυτή την ιστορία και γενικότερα γνωρίζουμε τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Μακαριώτατο, τον στηρίζουμε και βεβαίως θα τασσόμαστε υπέρ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής, μετά το περιστατικό της επιδρομικής κατάληψης στις 29 Μαρτίου του ξενώνα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «Petra» ασκήθηκε δίωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ότι μετά το περιστατικό της επιδρομικής κατάληψης στις 29 Μαρτίου του ξενώνα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «Petra» ασκήθηκε δίωξη.

 

 

TOP NEWS