Ιλαρίων Βολοκολάμσκ: Ενέργειες εξτρεμιστών δημιούργησαν σοβαρή ανισορροπία στις σχέσεις χριστιανισμού – ισλάμ στη Συρία

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Στο διάβα πολλών αιώνων οι χριστιανοί συνυπήρχαν ειρηνικά στη συριακή γη με εκπροσώπους του ισλάμ, ωστόσο η εισβολή των τρομοκρατών, οι οποίοι από την αρχή του πολέμου στη Συρία άρχισαν να καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά, προκάλεσε πολύ σοβαρή ανισορροπία σε αυτές τις από αιώνες διαμορφωθείσες σχέσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, μιλώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Σεβασμιώτατος Βολοκολάμσκ υπενθύμισε ότι εκείνη την δεινότατη περίοδο οι τρομοκράτες έσφαζαν ανελέητα τους χριστιανούς ή τους έδιωχναν από τις εστίες τους. Δυστυχώς, ευθέως ή έμμεσα ενεπλάκησαν σε αυτά και ορισμένοι ντόπιοι κάτοικοι από τον μουσουλμανικό πληθυσμό, γεγονός που «σε σημαντικό βαθμό υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των χριστιανών ακόμη και έναντι των μουσουλμάνων γειτόνων τους, τουλάχιστον σε ορισμένες τοποθεσίες».

«Μου τα ανέφεραν αυτά στη Συρία, όταν την είχα επισκεφθεί», τόνισε ο ιεράρχης, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι για να αποκατασταθεί τώρα η εμπιστοσύνη απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες.

Κατά τη γνώμη του, «προκειμένου οι χριστιανοί να επανέλθουν στις οικίες τους και να ζήσουν και πάλι ειρηνικά και συμφιλιωμένα με τους μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές τους, χρειάζεται ένα πολύ εκτεταμένο πρόγραμμα, όχι μόνο για την αποκατάσταση των βιοτικών υποδομών, των κατεστραμμένων ναών, μοναστηριών, τεμενών και άλλων λατρευτικών κτιρίων, αλλά και πρόγραμμα, που θα αποβλέπει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών».

TOP NEWS