Κατέλαβαν τη Ζαπορίζια οι Ρώσοι μετά το βομβαρδισμό- Νέες ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο -Σφυροκόπημα σε Μαριούπολη, Χάρκοβο

  • Dogma
ρώσοι

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για 9η μέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες στη Μόσχα ότι βομβάρδισε συνοικία της Τσέρνιγκοφ, στον δρόμο προς το Κίεβο, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους. Τα ξημερώματα, οι Ρώσοι επιτέθηκαν στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, όπου ξέσπασε φωτιά και υπάρχει φόβος για αύξηση της ραδιενέργειας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τα όσα γίνονται

Τοπικός αξιωματούχος μάλιστα κατήγγειλε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε δύο σχολεία, αναρτώντας φωτογραφίες των διαλυμένων κτιρίων.

Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, δέχονται την πίεση και τους βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ τρόμος έχει προκληθεί από το χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσ στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «έχει την πρόθεση να συνεχίσει ασυμβίβαστα τον αγώνα της εναντίον των μελών εθνικιστικών οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου» και επαναλαμβάνοντας την αξίωσή του να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση και καθεστώς ουδετερότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη  ο Πούτιν έχει σκοπό να καταλάβει όλη την Ουκρανία», έκρινε από την πλευρά του το Ελιζέ.

Τι «έβγαλε» ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων
Ρώσοι και Ουκρανοί συναντήθηκαν χθες στα σύνορα Πολωνίας/Λευκορωσίας για έναν δεύτερο κύκλο συνομιλιών, κατά τη διάρκεια των οποίων το Κίεβο ήλπιζε να εξασφαλίσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά «δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η Ουκρανία, πέρα από τη συμφωνία να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, ανέφερε μέσω Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Πάνω από ένα εκατ. πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα
Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία και ενδέχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ως ακόμη και άλλα δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ρωσικός στρατός μοιάζει να ενισχύει κι άλλο τη δύναμη πυρός για να επιταχύνει την κατάληψη πόλεων στρατηγικής σημασίας. Πήρε τη Χερσώνα, μητρόπολη 290.000 κατοίκων κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Αντέχει η Μαριούπολη
Ανατολικότερα, στη Μαριούπολη, ο δήμαρχος κατηγόρησε τη Μόσχα πως θέλει να πολιορκήσει την πόλη του. Το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, κλειδί για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, «αντιστέκεται» προς το παρόν, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σήμερα συνομιλίες με αξιωματούχους του NATO και της ΕΕ, προτού μεταβεί στην Πολωνία, στα τρία κράτη της Βαλτικής και στη Μολδαβία.

Αυτή η τελευταία χώρα, που φοβάται πως μπορεί να μετατραπεί στον επόμενο στόχο της Μόσχας, ανακοίνωσε χθες πως κατέθεσε επίσημα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Γεωργία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας.

TOP NEWS