Κιέβου Επιφάνιος σε Κύριλλο: Σημαντικότερη για εσάς η διατήρηση της εύνοιας του Πούτιν- Ανώφελο να ζητήσουμε να κάνετε κάτι αποτελεσματικό για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα

  • Dogma
΄κιέβου

Συγλονίζουν τα λόγια του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο. » Δυστυχώς, από προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις σας, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η διατήρηση της εύνοιας του Πούτιν και της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πολύ πιο σημαντική για εσάς από το να φροντίζετε τους ανθρώπους στην Ουκρανία, ορισμένοι από τους οποίους σας θεωρούσαν τον ποιμένα τους πριν από τον πόλεμο.  Επομένως, δεν έχει νόημα να σας ζητήσουμε να κάνετε κάτι αποτελεσματικό, έτσι ώστε η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να σταματήσει αμέσως»τονίζει χαρακτηριστικά. 

Ο Προκαθήμμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας κάνοντας λόγο για περισσότερους από τρεις χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, απευθύνει και νέα έκκληση στον Προκαθήμμενο της Ρωσικής Εκκλησίας  Κύριλλο σημειώνοντας μεταξύ άλλων:»Εάν δεν μπορείτε να υψώσετε τη φωνή σας ενάντια στην επιθετικότητα, βοηθήστε τουλάχιστον να παραδοθούν στους οικείους τους τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών, των οποίων οι ζωές έχουν γίνει το τίμημα για τις ιδέες του «ρωσικού κόσμου» –  δικές σας ιδέες και του προέδρου σας».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου

Προς τον Επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Μακαριώτατε!

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η απρόκλητη ολομέτωπη επιθετικότητα της Ρωσίας, του κράτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας του οποίου είστε επικεφαλής, εναντίον της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα του πολέμου που εξαπέλυσε η ηγεσία της χώρας σας, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα ασφαλέστερο μέρος, αφήνοντας τα σπίτια τους. Καθημερινά, οι συμπολίτες μας αναγκάζονται να κρύβονται για ώρες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών των πόλεων μας από τα ρωσικά στρατεύματα. Στρατιώτες και πολίτες πεθαίνουν.

Δυστυχώς, από προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις σας, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η διατήρηση της εύνοιας του Πούτιν και της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πολύ πιο σημαντική για εσάς από το να φροντίζετε τους ανθρώπους στην Ουκρανία, ορισμένοι από τους οποίους σας θεωρούσαν τον ποιμένα τους πριν από τον πόλεμο.  Επομένως, δεν έχει νόημα να σας ζητήσουμε να κάνετε κάτι αποτελεσματικό, έτσι ώστε η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να σταματήσει αμέσως.

Αλλά εξακολουθώ να έχω ελπίδα ότι τουλάχιστον σε σχέση με τους δικούς σας συμπολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, το ποίμνιό σας, θα βρείτε την πνευματική δύναμη να δείξετε ανθρωπιά και φροντίδα.

Μιλάμε για περισσότερους από τρεις χιλιάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, τα σώματα των οποίων βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας. Η ηγεσία της χώρας μας έχει ήδη απευθύνει έκκληση στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ώστε να διευκολύνει την επιστροφή των σορών των Ρώσων στρατιωτικών στην πατρίδα τους, προκειμένου οι συγγενείς και φίλοι να τους αποχαιρετήσουν και να τους θάψουν. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απάντηση από τη ρωσική πλευρά.

Ως εκ τούτου, σας απευθύνω έκκληση, ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – τουλάχιστον δείξτε έλεος στους συμπολίτες σας και στο ποίμνιό σας. Εάν δεν μπορείτε να υψώσετε τη φωνή σας ενάντια στην επιθετικότητα, βοηθήστε τουλάχιστον να παραδοθούν στους οικείους τους τα πτώματα των Ρώσων στρατιωτών, των οποίων οι ζωές έχουν γίνει το τίμημα για τις ιδέες του «ρωσικού κόσμου» –  δικές σας ιδέες και του προέδρου σας.

Είθε ο Κύριος να σας δώσει πνευματική δύναμη τουλάχιστον για αυτό, ειδικά σήμερα – την Κυριακή που η Εκκλησία μας μνημονεύει την Έσχατη Κρίση!

Επιφάνιος
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,
Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

 

TOP NEWS