Κορονοϊός: Έρημοι ναοί και ακρόαση από τον Πάπα μέσω… ίντερνετ

  • Dogma
παπάς

Οι πιστοί μένουν αλειτούργητοι, ο πάπας εκφράζεται μέσω βίντεο, οι κηδείες και οι γάμοι απαγορεύονται, καθώς ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στην Ιταλία.

Για να φανεί συγκεκριμένα η αλληλεγγύη της Εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε χθες, Τρίτη, απο τους ιερείς «να έχουν το θάρρος να βγαίνουν και να πηγαίνουν να επισκεφθούν τους αρρώστους», «να συνοδεύουν το ιατρικό προσωπικό και τους εθελοντές» σε μια χώρα όπου η επιδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 631 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Η ιταλική κυβέρνηση περιέλαβε στις απαγορευμένες συγκεντρώσεις τη θεία λειτουργία, τους γάμους και τις κηδείες, ένα μέτρο «πολύ περιοριστικό, η αποδοχή του οποίου επιφέρει πόνο και δυσκολίες» στους ιερείς και τους πιστούς, ανέφερε στον ιστότοπό της η Σύνοδος των ιταλών επισκόπων.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα συμβολική στην Ιταλία, όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού δηλώνει καθολική.

Καιρός για… προσευχή και στοχασμό

Αν πιστέψει κανείς την πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην πύλη του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα στο Πορτογκρουάρο, στη Βενετία (βορειοανατολική Ιταλία), οι απαγορεύσεις γίνονται σεβαστές.

Καθώς δεν τελούνται λειτουργίες μέχρι τις 3 Απριλίου, οι πιστοί καλούνται «να αφιερώνουν εύλογο χρόνο στην προσευχή και τον στοχασμό» παρακολουθώντας τις λειτουργίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Δίωξη επειδή… έκαναν κηδεία!

Οι ενταφιασμοί των νεκρών δεν θα σταματήσουν, οι ιερείς θα συνεχίσουν «να ευλογούν το σώμα στο κοιμητήριο», όμως «σε αυστηρότατα περιορισμένο κύκλο» και «χωρίς τέλεση λειτουργίας», διαβάζει κανείς στην πινακίδα.

Επειδή αψήφησαν την απαγόρευση και ακολούθησαν μια επικήδεια πομπή σε μια μικρή πόλη, περίπου 50 Σικελοί τιμωρήθηκαν με πρόστιμα και θα ξεκινήσουν σε βάρος τους διώξεις.

Στο Σαντ’Αντρέα στο Πορτογκρουάρο, η μικρή μαρμάρινη δεξαμενή με το νερό στην είσοδο του ναού έχει αδειάσει ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διάδοση μεταξύ των πιστών που μπορεί να συνέχιζαν να βρέχουν σ’ αυτή το δάκτυλο για να κάνουν τον σταυρό τους.

Εντούτοις μέσα στον ναό είναι παρόντες μια δεκαριά πιστοί, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας με μάσκα προστασίας, που ήρθαν για να ακούσουν τη φωνή του πατρός Τζουζέπε Γκρίλο που βγαίνει από μεγάφωνα ενώ ο ιερέας τελεί τη λειτουργία από το σκευοφυλάκιο της εκκλησίας.

Μετάληψη και.. πρόληψη

Στο τέλος, ένας άλλος ιερέας δίνει τη μετάληψη, αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετήσει την όστια απ’ ευθείας στο στόμα των πιστών.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις. Όμως ο καθεδρικός ναός είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορούμε να τελούμε αυτού του τύπου τις λειτουργίες εγγυόμενοι παράλληλα πως οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον», εξηγεί ο ιερέας Γκρίλο. «Τελούμε μια λειτουργία την ημέρα, μέσα στο σκευοφυλάκιο, τίποτε άλλο, ούτε καν κηδείες. Ματαίωσα τρεις βαπτίσεις. Οι γάμοι θα γίνουν τον Μάιο, ανάλογα με την κατάσταση».

Μια πιστή, η Μπεατρίτσε Φραντσεσκάτο, λέει: «Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή σχεδόν ξεχνάμε να προσευχηθούμε. Όχι λειτουργία την Κυριακή, όχι τελετές μέσα στην εβδομάδα. Προσευχόμαστε μόνοι στο σπίτι. Είναι μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη».

«Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε στην Παρθένο Μαρία, ελπίζοντας πως θα μας βοηθήσει επειδή ο κόσμος περνάει μια δύσκολη στιγμή», λέει μια άλλη ενορίτισσα, η Μαριαγκράτσια Ματσαρότο.

Ακρόαση μέσω ίντερνετ

Σήμερα ο πάπας θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή εβδομαδιαία ακρόασή του από τη βιβλιοθήκη του, μέσω βίντεο στο Ίντερνετ. Το «papamobile» που χρησιμοποιεί συνήθως, θα παραμείνει στο γκαράζ.

Το Βατικανό ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο της καντίνας του που εξυπηρετεί τους εργαζομένους. Την αντικατέστησε μια υπηρεσία παράδοσης φαγητών στους διάφορους θεσμούς που επηρεάζονται απ’ αυτό το μέτρο.

Πηγή: www.newsit.gr

Φωτπγρ

TOP NEWS