Κρούσμα κορονοϊού και στην κατοικία του Πάπα! Δεν θα γίνει η τελετή του Νιπτήρος

  • Dogma
πάπας

Ο κορονοϊός θερίζει την Ιταλία και το Βατικανό δεν έχει βγεί αλώβητο. Ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε άμεσα να κλείσει τις εκκλησίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και με την κατάσταση στη χώρα να είναι κάθε μέρα και πιο δύσκολη, αυτό δεν θα αλλάξει.

Ο ίδιος ο Πάπας από την πρώτη στιγμή σχεδόν έχει ακυρώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του (σ.σ. ένα κρυολόγημα είχε προκαλέσει ανησυχία με τον Ποντίφηκα να κάνει τεστ για τον κορονοϊό), αλλά φαίνεται ότι ο κορονοϊός έχει φτάσει πολύ κοντά του!

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, πρόσωπο που μένει στην κατοικία του Πάπα Φραγκίσκου έχει βρεθεί θετικό στον ιό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ιταλίας. Το Βατικανό, πάντως, δεν σχολίασε την πληροφορία.

Στην κατοικία του Πάπα, τον ξενώνα Σάντα Μάρτα, ζουν συνολικά περίπου 75 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πηγή του Βατικανού.

Πάσχα χωρίς… λειτουργίες και λιτανείες

Οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος, αναφέρει διάταγμα που εξέδωσε την Τετάρτη (25.03.2020) η Αγία Έδρα.

Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλειφθεί η τελετή του Νιπτήρος και δεν θα γίνει λιτανεία μετά το τέλος της λειτουργίας. Την Μεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς. Μόνο εκείνος που ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος.

Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του Πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Πιθανόν να αναβληθεί και η τελετή του αγιασμού του ελαίου που χρησιμοποιείται στις βαπτίσεις.

Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε η καθολική εφημερίδα Avvenire. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας. “Οι ιερείς ασθενούν και πεθαίνουν όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, ίσως και περισσότερο από τους υπόλοιπους, αν και είναι πολύ δύσκολο επί του παρόντος να ριψοκινδυνεύσουμε μια στατιστική ανάλυψη”, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS