Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Ίσως εκλογές ενός γύρου στην Ιερά Σύνοδο – Οι συμμαχίες

  • Dogma
κύπρος

Εβδομάδα …των παθών για τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο, Λεμεσού Αθανάσιο και Ταμασού Ησαΐα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου από τη Σύνοδο στον πρώτο γύρο.

Με βάση τα δεδομένα όπως προκύπτουν από το παρασκήνιο, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος φέρεται να έχει τη στήριξη επτά Συνοδικών οι οποίοι μπορεί και να αυξηθούν μετά τον χθεσινό αποκλεισμό των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου και του Μόρφου Νεοφύτου. Αν οι δύο Μητροπολίτες ενεργήσουν με βάση το τι άφηναν να νοηθεί πριν τις χθεσινές εκλογές, τότε ίσως ο Πάφου Γεώργιος αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος από τον πρώτο γύρο.

Οι επτά ψήφοι που φέρεται να εξασφαλίζει είναι η δική του, και οι ψήφοι των Μητροπολιτών Κιτίου Νεκτάριου, Τριμυθούντος Βαρνάβα, και των Επισκόπων Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου, Χύτρων Λεοντίου και Μεσαορίας Γρηγορίου. Οι άλλοι δύο που είναι δυνατόν να προστεθούν (χωρίς να είναι τίποτε δεδομένο) είναι οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας Βασίλειος και Μόρφου Νεόφυτος.

Στον πρώτο γύρο όπως αναμένεται, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος θα λάβει τέσσερις ψήφους, δηλαδή τη δική του και τις ψήφους των Επισκόπων Λήδρας Επιφανίου, Νεαπόλεως Πορφυρίου και Αμαθούντος Νικολάου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού αναμένεται να πάρει τη δική του ψήφο, την ψήφο του Μητροπολίτη Κύκκου και του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσοστόμου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Λεμεσού Αθανάσιο.

Ωστόσο, για κάποιους υπάρχει και σενάριο δεύτερου γύρου, όσο και αν το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει πιο πολύπλοκο. Με βάση την προσέγγιση αυτή, τον Λεμεσού Αθανάσιο ενδέχεται να ψηφίσουν εκτός από τους τρεις δικούς του Επισκόπους (Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος) και οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Κύκκου, Ταμασού, Κωνσταντίας και Μόρφου, οπόταν εκλέγεται.

Πάντως, τα δύο σενάρια δεν περιλαμβάνουν την περίπτωση της αποχής.

Σημειώνεται πως οι Κυκκώτες (Κύκκου και Ταμασού), έχουν διαφορές και με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους. Με τον Πάφου Γεώργιο ανέκυψαν διαφορές από τις προηγούμενες εκλογές ανάδειξης Αρχιεπισκόπου, όταν ο Πάφου Γεώργιος ήταν το δεξί χέρι του τότε Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην εκλογή του. Όπως είναι γνωστό, τότε οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Λεμεσού Αθανάσιος συνέπραξαν στις εκλογές αφήνοντας εκτός τον Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων και αντιπροσώπων. Μετά τον αποκλεισμό του αντέδρασε έντονα, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή ψήφισε τον Πάφου Χρυσόστομο ο οποίος και εξελέγη, με αποκλεισμό του Μητροπολίτη Λεμεσού. Ο Κύκκου Νικηφόρος δεν ξέχασε ποτέ όσα συνέβησαν τότε και απόδειξη τούτου αποτελούν οι χθεσινές του δηλώσεις. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εκλογές του 2006, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και τα εξής: «Ήταν μια παρωδία εκλογών και ένας εμπαιγμός του λαού, αφού η καλπονοθεία ήταν ωμή και απροκάλυπτη, και μάλιστα κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα μιας ένοχης πολιτείας».

Μετά από αυτό και παρά τις διαφορές του και με τον Λεμεσού Αθανάσιο, σταδιακά οι δύο Μητροπολίτες άρχισαν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο και σε κάποιο στάδιο, είχαν καταλήξει σε συμφωνία να στηριχθεί ο Λεμεσού για τον θρόνο. Συμπορεύθηκαν σε διάφορα ζητήματα περιλαμβανομένου και του ουκρανικού, για το οποίο διαφώνησαν με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αναγνωρίσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Μάλιστα, το ουκρανικό ήταν η αιτία να σταματήσουν να συλλειτουργούν με τον τέως Αρχιεπίσκοπο. Όλα ανατράπηκαν όταν ο Λεμεσού Αθανάσιος παρευρέθηκε, με δική του πρωτοβουλία, (χωρίς συνεννόηση με τους Κυκκώτες) στα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου με τον οποίον συλλειτούργησε. Κάπου εκεί ξεχείλισε το ποτήρι και ο Κύκκου Νικηφόρος έπεισε τον Ταμασού Ησαΐα να διεκδικήσει τον θρόνο.

Οι μέρες που ακολουθούν θεωρούνται από κάποιους σημαντικές υπό την έννοια ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος για συμμαχίες. Το βάρος των κυρίαρχων για το θρόνο, δηλαδή των Μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου, θα ριφθεί προς τους Μητροπολίτες Κωνσταντίας Βασίλειο και Μόρφου Νεόφυτο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε μεγάλο βαθμό η μάχη φαίνεται να έχει κριθεί. Κάποιες επαφές έχουν δρομολογηθεί ήδη. Την Πέμπτη συνέρχεται και η Σύνοδος και κατά τη συνεδρία του σώματος θα οριστεί η ημερομηνία εκλογής, η οποία θα λάβει χώρα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με πιο πιθανές ημερομηνίες τις 27 ή 28 Δεκεμβρίου.

TOP NEWS