Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Πίεση από τον Λεμεσού Αθανάσιο στους Συνοδικούς

  • Dogma
λεμεσού

Πίεση προς τους Συνοδικούς αναμένεται να ασκήσει τις επόμενες μέρες το προεκλογικό επιτελείο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, με σκοπό να πειστούν να ψηφίσουν τον ίδιο ως νέο Αρχιεπίσκοπο. Την αρχή έκαμε χθες ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού με δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Συνοδικοί θα λάβουν υπόψιν τη βούληση και την ετυμηγορία του λαού.

Όπως είναι γνωστό και γενικώς αποδεκτό, ο Μητροπολίτης Λεμεσού διαθέτει τους περισσότερους υποστηρικτές κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκλέγεται από τον λαό αλλά από την Ιερά Σύνοδο, ενώπιον της οποίας θα τεθούν τα ονόματα των τριών υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, ανεξαρτήτως ποσοστού που θα συγκεντρώσει ο καθένας.

Το γεγονός ότι το καταστατικό δεν βοηθά τον Μητροπολίτη Λεμεσού σε αυτή την πτυχή, αναγνωρίζεται και από τον ίδιο, αφού στις δηλώσεις του ανέφερε ότι όταν ετοιμαζόταν ο Καταστατικός Χάρτης ο ίδιος είχε διαφωνήσει. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μετά την έγκριση του Καταστατικού, αυτό είναι δεσμευτικό για όλους. Συμπλήρωσε λέγοντας πως όταν εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος μπορεί να συζητηθεί εκ νέου το όλο θέμα και να ληφθούν νέες αποφάσεις επί του συγκεκριμένου.

Κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως λόγω των προνοιών του καταστατικού και των δυσμενών συσχετισμών ενώπιον της Συνόδου, ίσως η μόνη επιλογή του Μητροπολίτη Λεμεσού θα ήταν να πριμοδοτήσει τον Μητροπολίτη Μόρφου να περάσει στο τριπρόσωπο μαζί με τον ίδιο και τον Ταμασού Ησαΐα. Λόγω της συνολικής στάσης του Μητροπολίτη Μόρφου, εκφράζεται η ελπίδα πως ίσως πεισθεί η πλειοψηφία των Συνοδικών να στραφεί στον Αθανάσιο. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού με τον οποίο επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε ότι δεν εγείρεται θέμα πριμοδότησης.

Πηγή: philenews.com

TOP NEWS