Κύπρος: Αθωώθηκε ο Μόρφου Νεόφυτος

  • Dogma
μόρφου

Αθωώθηκε και απαλλάχτηκε των τεσσάρων κατηγοριών που αντιμετώπιζε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίες σχετίζονται με την παράβαση του περί λοιμοκάθαρησης νόμου για τις συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων και διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος. 

Ο Μητρπολίτης Μόρφου αθωώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από δίκη κατά την οποία κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες και από τις δύο πλευρές. Η αθώωση ήρθε μετά που το δικαστήριο βρήκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του, ώστε να κληθεί σε απολογία. Ο Μόρφου Νεόφυτος διωκόταν με την αιτιολογία ότι παρότρυνε τους πιστούς να συμμετέχουν σε δημόσια συνάθροιση, δηλαδή να μεταβούν στον ποταμό Καρκώτη για τον αγιασμό των υδάτων.

Κατά τη δίκη είχε κατατεθεί μεταξύ άλλων ως τεκμήριο και κατάθεση που λήφθηκε από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε παραθέσει διάφορους ισχυρισμούς, ενώ αρνείτο τη μεταδοτικότητα της πανδημίας. Το δικαστήριο αφού ανέλυσε την ενώπιον του μαρτυρία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετείται η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο παραβατική συμπεριφορά της πρόσκλησης σε δημόσια συνάθροιση ή συνάθροιση πέραν των δύο ατόμων.

Παρόλο που κατατέθηκαν ως τεκμήρια βίντεο στα οποία φαίνεται μεγάλος αριθμός ατόμων στη λειτουργία στον ποταμό Καρκώτη και μάλιστα με παραδοχή του ιδίου του κατηγορούμενο σε κατάθεσή του, ότι μετά το πέρας της τέλεσης του καθαγιασμού αυτός κάθισε και ήρθαν 250 άτομα και όλοι ασπάζονταν το δεξί του χέρι, το Δικαστήριο κατέληξε ότι δεν έλαβε χώρα εκ μέρους του κατηγορούμενου αυτό που του αποδίδεται στην κατηγορία, δηλαδή πρόσκληση σε δημόσια συνάθροιση ή σε συνάθροιση πέρα των δύο ατόμων. Υπήρξε μία πρόσκληση, ένα κάλεσμα, αλλά σε επιτρεπόμενη έκταση κατά τις 6/1/2021 όταν και τελέστηκε άσκηση θρησκευτικής λατρείας ή έστω προέκτασης του εκκλησιασμού της ημέρας. Τονίζεται στην απόφαση πως αυτό που έγινε τα Φώτα, ήταν η εν τοις Κονονισμοίς επιτρεπόμενη άσκηση θρησκευτικής λατρείας.

Καταληκτικά, η απόφαση αναφέρει ότι ο καθαγιασμός των υδάτων στον ποταμό Καρκώτη, συνιστούσε όχι δημόσια συνάθροιση αλλά δραστηριότητα που ο ίδιος ο νομοθέτης «εν τη σοφία του», επέτρεψε κατ’ εξαίρεση για τις 6/1/2021, ημέρα των Θεοφανίων. «Το έπραξε ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας προφανώς τη σημασία της εν λόγω θρησκευτικής λατρείας, ως μιας αναγκαίας χαλάρωσης στους τότε πάμπολλους περιορισμούς χάριν της δημόσιας υγείας, υπέρ των θρησκευόμενων πολιτών του τόπου», παρατήρησε το δικαστήριο. Τον μητροπολίτη εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης.

Πηγή: philenews.com

TOP NEWS