Κύπρος: Διεργασίες και παρασκήνιο για μητροπολιτικό θρόνο μετά την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου

  • Dogma
κύπρος

Εκλέγει Αρχιεπίσκοπο η Ιερά Σύνοδος… και ακολουθούν μητροπολιτικές εκλογές – Έγιναν οι πρώτες επαφές και για τον μητροπολιτικό θρόνο που θα χηρέψει αμέσως μετά την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου – Πως εκλέγεται μητροπολίτης

Ενώ μετράμε αντίστροφα για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου τον οποίο θα γνωρίζουμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πριν από την έλευση του νέου έτους, άλλη μία «μάχη» δίδεται από ιεράρχες, αυτή τη φορά για τον μητροπολιτικό θρόνο που αυτόματα θα χηρέψει.

Είτε εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Πάφου Γεώργιος, είτε ο Λεμεσού Αθανάσιος ή ο Ταμασού Ησαίας -δηλαδή οι τρείς που προκρίθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου με λαϊκή εντολή- σίγουρα μία θέση στην αντίστοιχη μητρόπολη θα χηρέψει, αμέσως με την ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της εκκλησίας.

Παρασκήνιο και επαφές με «ανταλλάγματα»

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στη Cyprus Times ότι την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές ιεραρχών για τις συμμαχίες εντός της Ιεράς Συνόδου που θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, στο τραπέζι έπεσε ήδη και το θέμα των μητροπολιτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν.

Προβάδισμα στη μάχη της Συνόδου ο Πάφου, ρυθμιστές οι χαμένοι
Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, επίσκοποι μέλη της Ιεράς Συνόδου που ενδιαφέρονται για να υποβάλουν υποψηφιότητα για μητροπολίτες –εάν βέβαια αναδειχθεί ο εκλεκτός τους Αρχιεπίσκοπος- έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για να λάβουν στη συνέχεια και αυτοί στήριξη εντός Συνόδου κατά τις μητροπολιτικές εκλογές.

Κάποια ονόματα επισκόπων μάλιστα που στηρίζουν τώρα συγκεκριμένους υποψήφιους για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα λάβουν την ανάλογη στήριξη εφόσον εκλεγούν.

Μπορεί να μετατεθούν λόγω Προεδρικών

Η διαδικασία ανάδειξης νέου μητροπολίτη είναι η ίδια όπως και αυτή που ισχύει βάσει του καταστατικού χάρτη της εκκλησίας για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου. Δηλαδή, μετά τη χηρεία του μητροπολιτικού θρόνου προκηρύσσονται εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 40 ημερών. Βέβαια, λόγω προεδρικών εκλογών αρχές Φεβρουαρίου δεν αποκλείεται η Ιερά Σύνοδος που έχει το δικαίωμα, να τις μεταθέσει για μεταγενέστερο στάδιο προκειμένου να μην συμπέσουν οι διαδικασίας.

Την τοποτηρητεία του μητροπολιτικού θρόνου αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι να εκλεχθεί νέος μητροπολίτης. Υποψήφιοι μπορούν να είναι οι Επίσκοποι και όσοι έχουν τα προσόντα Αρχιερατείας.

Η κατάρτιση τριπροσώπου για εκλογή μητροπολίτη γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί που διαμένουν έστω ένα έτος στην μητρόπολη που ο θρόνος της έχει χηρέψει και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η κατάρτιση καταλόγων, καθώς και η εκλογική διαδικασία γίνεται όπως ακριβώς διεξήχθη και η εκλογή τριπροσώπου για Αρχιεπίσκοπο. Δηλαδή οι κάτοικοι της μητρόπολης και όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου επιλέγουν το τριπρόσωπο και ακολούθως την τελική ετυμηγορία έχει η Ιερά Σύνοδος για ανάδειξη του νέου μητροπολίτη.

TOP NEWS