Κύπρος: Κρίσιμη η υγεία του Αρχιεπισκόπου – Τί γίνεται με τον «Ιερό Πόλεμο» για τη διαδοχή του

  • Dogma
κύπρος

Ο Αρχιεπισκόπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, η επιδείνωση, ωστόσο της κατάστασής του από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι έχει ανοίξει εκ νέου την κούρσα της διαδοχής.

Τα προβλήματα υγείας του Αρχιεπισκόπου, τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ήταν αυτά που ουσιαστικά οδήγησαν τους ενδιαφερόμενους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο, στο να αρχίσουν από νωρίς τον προεκλογικό με φόντο πάντα μια θέση στο τριπρόσωπο όπου εκεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Χρυσοστόμου του Β΄. Σε σχέση με την υγεία του Αρχιεπισκόπου, όπως είναι γνωστό ο Μακαριότατος ταλαιπωρείται από μεταστάσεις του καρκίνου στο πάγκρεας. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε μεταβεί στο εξωτερικό, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες ουσιαστικά απάμβλυναν το οξύ ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, πιστώνοντας του χρόνο.

Το τελευταίο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο εξωτερικό, έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ταξίδεψε στο Ισραήλ για να νοσηλευτεί σε κλινική της χώρας για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Θέλοντας να ανακόψει τη φόρα όσων προαλείφονται για τον αρχιεπισκοπικό θώκο, ο κ. Χρυσόστομος αρκετές φορές έχει  στείλει το μήνυμα πως ακόμη δεν πέθανε, είναι ζωντανός και ασκεί τα καθήκοντα του, αλλά και ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του,  παραμένει στην Αρχιεπισκοπή και εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, στην παρουσία του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή ως ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, παρουσιάζονται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Πάφου Γεώργιος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μόρφου Νεόφυτος, ενώ σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του Θεόδωρου Κυριακού, πλέον έχει κοινοποιήσει το ενδιαφέρον του και ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος.

Με βάση τις καταστατικές αλλαγές που έγιναν στον χάρτη της Εκκλησίας, ο λαός είναι ελεύθερος να ψηφίσει τον καταλληλότερο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μέσα από τη ψηφοφορία του λαού, θα προκριθούν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, που θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο που θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο στο ποιος εκ των τριών θα ενθρονιστεί.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, ως επικρατέστεροι ανάμεσα στο λαό εμφανίζονται οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τρίτο.

Τα στρατόπεδα εντός της Ιεράς Συνόδου ολοένα και αυξάνονται και πλέον είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για την έκβαση των ενδεχόμενων αρχιεπισκοπικών εκλογών και όλα θα κριθούν από το ποιους θα αποτελείται το τριπρόσωπο.

TOP NEWS