Κύπρος: Παραμονή Χριστουγέννων η Ιερά Σύνοδος εκλέγει Αρχιεπίσκοπο – Μετά τα Θεοφάνια η ενθρόνιση

  • Dogma
κύπρος

Την ημερομηνία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου για το επόμενο Σάββατο, κλείδωσε στη σημερινή της συνεδρία η Ιερά Σύνοδος, η οποία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες εντός μιας ώρας, αφού δεν θεωρήθηκαν ως σοβαρές οι ενστάσεις που τέθηκαν ενώπιον της, σε σχέση με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συμφώνησαν ομόφωνα με την άποψη που κατέθεσε από χθες (21/12)  δημόσια ο τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου και φαβορί για τη διαδοχή του Χρυσόστομου Β΄ Γεώργιος, και πλέον, την παραμονή Χριστουγέννων θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία εντός της Συνόδου.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

4409409307836225 320244197 470266088625950 2515696987147622144 n (1)

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτης της Εκκλησίας, προβλέπεται ότι της Ιεράς Συνόδου θα προηγηθεί θεία λειτουργία και ακολούθως θα ξεκινήσει η Ιερά Σύνοδος στην οποία τα 16 μέλη θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Από αυτή την ψηφοφορία, Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Σε σχέση με τις ενστάσεις, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου, η μια ένσταση αφορούσε καταγγελία ότι του μίλησε απρεπώς ο πρόεδρος του Κέντρου και η άλλη ήταν θεωρητική, ότι αν κάποιος βρισκόταν σε αργία κληρικός μπορούσε να λάβει υποψηφιότητα. Μια τρίτη αποσυρθεί πριν μελετηθεί από την Ιερά Σύνοδο.

Σε ότι αφορά την ενθρόνιση ο τοποτηρητής, υπέδειξε πως αυτό εναπόκειται στον εκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο ενδεχομένως να είναι μετά τα Θεοφάνια.

TOP NEWS