Με διαγραφή «απειλεί» τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ρωσική Εκκλησία

  • Dogma
αρχιεπίσκοπο

Να διαγραφεί το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου από τα Δίπτυχα της Ρωσικής Εκκλησίας και να διακοπεί η ευχαριστιριακή κοινωνία, εφ’ όσον ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μνημονεύσει τον  Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, συφμώνησε η ρωσική Σύνοδος κατά την έκτακτη συνεδρίασή της. 

Η Ιεραρχία της Ρωσίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Μακαριώτατο κ.Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του, μάλιστα, λανθασμένα επιχειρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, διαφωνεί με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας … πάντα παρέμεινε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας – Οικουμενικού Πατριαρχείου»

«Θα υπάρχουν τρομερές συνέπειες από την απόφασης της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την νέα θρησκευτική δομή της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος κατά την έναρηη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου.

Παράλληλα, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας πρόσθεσε ότι «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου σήμερα καλούνται να δώσουν μια απάντηση με πλήρη γνώση των ευθυνών τους μπροστά στην πανορθόδοξη ενότητα και με πλήρη επίγνωση ευθυνών που έχουμε απέναντι στο ποίμνιό μας και τους Ιερείς»

Ο Ρώσος Πατριάρχης φαίνεται ότι κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ότι ακολούθησε τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αγνοώντας τις εκκλήσεις εννέα Μητροπολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν διαφορετική άποψη.

 

TOP NEWS