Η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Παντελεήμονος στο Harrow

  • Dogma
παντελεήμονος

Ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρικοί εορτασμοί στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος στο Harrow, ΒΔ Λονδίνου.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Κοινότητα τιμά τους δύο Ιαματικούς Αγίους, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός της, τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Παντελεήμονα και την Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της εν λόγω Κοινότητας είχαν ως εξής:

Ο Κυριακή, 23η Ιουλίου 2017: Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τροπαίου κ. Αθανασίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μεγάλο Κοινοτικό Πανηγύρι στους Κοινοτικούς χώρους, όπου προσφέρθηκαν ψητά φαγητά, καθώς και παραδοσιακά γλυκά και ποτά. Η ορχήστρα του Γιώργου Γρηγορίου έπαιζε ελληνικά και κυπριακά τραγούδια και παραδοσιακούς σκοπούς, στο ρυθμό των οποίων χόρεψαν για αρκετές ώρες οι Ομογενείς που συμμετείχαν. Την επιμέλεια της Πανηγύρεως είχε η Κοινοτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Δρα. Σεραφείμ Κυριακίδη.

Ο Τρίτη, 25η Ιουλίου 2017: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγ. Παρασκευής.

Ο Τετάρτη πρωΐ, 26η Ιουλίου 2017: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία.

Untitled1

Ο Τετάρτη βράδυ, 26η Ιουλίου 2017: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Κτητορικής Εικόνος των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Τζίτζος. Μετά το πέρας του Εσπερινού οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Αγ. Αγάθη», με Πρόεδρο την κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, δεξιώθηκαν όλο το εκκλησίασμα στους Κοινοτικούς χώρους.

Ο Πέμπτη, 27η Ιουλίου 2017: Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου. Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε με ιδιαίτερη έμπνευση και με την ξεχωριστή γλαφυρότητα, που τον χαρακτηρίζει πάντοτε, με κεντρικό θέμα του την «ομολογία πίστεως»! Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ο εκκλησιασμός των πιστών είναι βασική και γνήσια ομολογία πίστεως. Ανέφερε δε, με έμφαση, τον Χρυσοστομικό λόγο / ερώτημα: «όταν δεν είμαστε στην εκκλησία που είμαστε;». Πρόσθεσε ακόμα, πως η ομολογία πίστεως συνδέεται άρρηκτα με την προσωπική μας αφιέρωση, καθώς και με τη φιλανθρωπία, υπέρ των εν ανάγκη ευρισκομένων αδελφών μας.

Όλες οι εορταστικές ημέρες προσέφεραν στους Ομογενείς υπέροχες πνευματικές, λειτουργικές αλλά και κοινωνικές εμπειρίες, οι οποίες βιώθηκαν, στη θεοφιλή Κοινότητά μας στο ΒΔ Λονδίνο, μέσα στο πλαίσιο της πανηγυρικής ατμόσφαιρας των Εορτών των Προστατών Αγίων μας, Αγ. Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αγ. Παρασκευής της Αθληφόρου.

Untitled12

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως με πρωτοβουλία του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας κ. Παναγιώτη Αργυρού βγήκε κι εφέτος η καθιερωμένη φωτογραφία selfie με τον Σεβασμιώτατο Άγιο Θυατείρων. Η φωτογραφία δυστυχώς δεν είναι πολύ καθαρή, αλλά αποτυπώνει σαφώς τη χαρά όλων, το χαμόγελο του Αρχιεπισκόπου και την ευλογία της στιγμής.

Ο ομογάλακτος και πολυσέβαστος αδελφός και συλλειτουργός Πρωτοπρ. Δημήτριος Αμπανάβας, που κατάγεται από τη Λήμνο και διακονεί στο Ρέθυμνο, μόλις είδε τη selfie, μας έστειλε αμέσως την παρακάτω εύηχη μαντινάδα:

ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΛΙ

ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑΣ

ΠΑΙΝΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ!

Ας έχουμε όλοι μας τις ευχές των Ιαματικών Αγίων μας, Παντελεήμονα και Παρασκευής!

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του φωτογράφου των Θυατείρων κ. Αλεξίου Γεννάρη.

TOP NEWS