Μητροπολίτης Ιλαρίων για την απομάκρυνση του από το ΤΕΕΣ- «Ηταν μια απότομη στροφή»

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Με μια «απότομη στροφή» για την οποία αγνοεί τους ακριβείς λόγους, παρομοίασε την πρόσφατη απαλλαγή από τα καθήκοντα του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, ο νέος πλέον Μητροπολίτης Βουδαπέστης και Ουγγαρίας κ. Ιλαρίων.

Ο Βουδαπέστης, πλέον, Ιλαρίων απευθυνόμενος στους πιστούς, από του βήματος του Ιερού Ναού της Παναγίας «Η Πάντων Χαρά» στη Μόσχα,   μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την εορτή Πεντηκοστής,  την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, παρομοίασε την αλλαγή με «μια απότομη στροφή» για την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερφρε δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέριες.

Πιο συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες ο ίδιος. Ενημερώθηκα ότι αυτή η απόφαση δεν σχετιζόταν με τυχόν ανεπάρκειες στις δραστηριότητες του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων είτε του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών (σ.σ. «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος») ή του Πατριαρχικού Μετοχίου των Αγίων Ιερομάρτυρων Τσέρνιγκοφ ή άλλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων που ήμουν επικεφαλής. Αυτό που ειπώθηκε μόνο ήταν ότι άλλαξε η κοινωνικοπολιτική κατάσταση».

Υπενθυμίζεται  ότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με μια αιφνίδια απόφαση της Συνόδου του ρωσικού Πατριαρχείου. Στις 07 Ιουνίου η Σύνοδος  υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, καρατόμησε τον «ισχυρό» άνδρα, πρώην Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, από την άκρως τιμητική  θέση του Προέδρου του ΤΕΕΣ και τον μετέθσε στη Μητρόπολη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας, μακριά από το κέντρο των αποφάσεων της Μόσχας. Ως νέος Πρόεδρος του ΤΕΕΣ  του Πατριαρχείου Μόσχας έχει πλέον αναλάβει ο μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος.

 

Φωτογραφία αρχείου

TOP NEWS