Μόσχας σε Σερβίας: «Υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Σερβική Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό μας»

  • Dogma
μόσχας

Κινούμενη άμμος μοιάζουν να είναι οι παγκόσμιες εκκλησιαστικές ισορροπίες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.  Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει όλο αυτό το διάστημα, εμφανίζεται ότι κάθε μέρα και πιο αποδυναμωμένος, διαπιστώνοντας ότι παλαίοι «σύμμαχοι» του γυρνάνε την πλάτη, με εξαίρεση τα Πατριαρχεία Σερβίας και Αντιοχείας που εξακολουθούν να παραμένουν δεμένα στο άρμα της ρωσικής εκκλησίας.  

Υπό αυτό το πρίσμα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος και μετά και τα πυρά που δέχθηκε μετά και το κενό αναφορών  για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πασχαλινό μήνυμά του, πραγματοποίησε στις 27 Απριλίου 2022, μια εγκάρδια συζήτηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο μέσω τηλεδιάσκεψης, με αιχμή το ουκρανικό, τους πρόσφυγες, την παγκοσμια ορθοδοξία, αλλά και το πεδίο διορθοδόξων σχέσεων, επισφραγίζοντας την μεταξύ τους συμφωνία για αδελφική επικοινωνία σε διάφορες μορφές.

Οι δύο Προκαθήμενοι υπογράμμισαν τις μεταξύ τους θερμές σχέσεις με τον Μόσχας Κύριλλο, μετά και την είδηση ότι περισσότεροι από 400 ιερείς της  εν Ουκρανία Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απαιτούν για εκείνον «Διεθνές εκκλησιαστικό δικαστήριο» , να προσπαθεί να ανασκευάσει τις εντυπώσεις για τη στάση που έχει τηρήσει.

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον Σέρβο Πατριάρχη για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη με την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας  χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Σερβική Εκκλησία ευρίσκεται στο πλευρό μας».

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης συνομιλίας  τους, Κύριλλος και Πορφύριος, συζήτησαν  τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, με τον Πατριάρχη Μόσχας να κάνει ξεχωριστή αναφορά στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι καταφθάνουν σε χώρες, που ποιμαίνει το Πατριαρχείο Σερβίας.

Απο την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας σημείωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία αγγίζουν άμεσα την καρδιά του, τις καρδιές των αδελφών ιεραρχών και του συνόλου του σερβικού λαού, ο οποίος επίσης έχει βιώσει σκληρές δοκιμασίες κατά τα τέλη του 20ού αιώνα. «Συμμεριζόμαστε τα αισθήματά Σας, προσευχόμαστε για εσάς και είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το παν, για να στηρίξουμε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον πιστό λαό στη Ρωσία και την Ουκρανία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον έρανο, που οργανώθηκε με την ευλογία του  σε σερβικούς ναούς για να συγκεντρωθούν πόροι προκειμένου να μεταβιβαστούν περαιτέρω στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, και τον Προκαθήμενό της μητροπολίτη Ονούφριο, σε μια προσπάθεια στήριξής της καθώς και εκείνη φαίνεται ότι αποδυναμώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κύριλλος  περιέγραψε, μάλιστα τη δύσκολη θέση της κανονική Εκκλησίας και την καταπίεση, που υφίσταται. «Υποκλίνομαι μπροστά στο ανδραγάθημα του ευαγούς μας κλήρου», σημείωσε.

 

 

TOP NEWS