Νέο βιβλίο για την προσωπικότητα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη

  • Dogma
πατριάρχη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που αναφέρεται σε πτυχές της προσωπικότητος και της διακονίας της του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, επί τη ευκαιρία της 50ης επετείου από της εκλογής και χειροτονίας Του σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας.

Πρόκειται για συλλογικό έργο, επιστημονικού περιεχομένου, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «Legal Thought and Eastern Orthodox Christianity – The Addresses of Ecumenical Patriarch Bartholomew I». Την επιμέλειά του είχε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου κ. Αέτιος μαζί με τον Καθηγητή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Cardiff στην Ουαλία Ελλογ. κ. Norman Doe. Εκδοτικός οίκος είναι ο διεθνούς φήμης Routledge.

Τα πέντε Πατριαρχικά κείμενα, τα οποία σχολιάζονται από διακεκριμένους επιστήμονες, αναφέρονται στα θέματα:

Κανονικό Δίκαιο και Χριστιανικό Δίκαιο.
Η θρησκεία σε μία μεταβαλλόμενη Ευρώπη.
Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Θρησκευτική Ελευθερία.
Το φυσικό περιβάλλον.

Το βιβλίο προλογίζει με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό προς το πρόσωπο του Πατριάρχου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχωτάτη κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρει – μεταξύ άλλων – τα κάτωθι:

«Υπόβαθρον των δημοσίων παρεμβάσεων του Παναγιωτάτου είναι η στιβαρά και πολύπλευρος νομική παιδεία του, η οποία έχει το Κανονικόν Δίκαιον ως επιστημολογικήν βάσιν και ερευνητικόν της επίκεντρον. Συγχρόνως, η σκέψις του επεκτείνεται και εμβαθύνει εις τα πλέον επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα θεσμών και δικαιωμάτων, όπως η θέσις της θρησκευτικής ελευθερίας εντός μιάς πολυπολιτισμικής και πλουραλιστικής Ευρώπης, η σύνδεσις μεταξύ των αξιών της Ορθοδοξίας και της περιβαλλοντικής εγρηγόρσεως, καθώς και η απάντησις εις την κλιματικήν κρίσιν, και η σύγχρονος οριοθέτησις της σχέσεως μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας δι᾽ αμοιβαίως επωφελούς τρόπου… Το παρόν σύγγραμμα αναδεικνύει την νομικήν διάστασιν της δημιουργικής σκέψεως του Παναγιωτάτου και συμβάλλει εις την προβολήν της σπουδαίας αυτής προσωπικότητος του καιρού μας».

Φωτό από την επίδοση του βιβλίου στον Παναγιώτατο: Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS