Ο Αντιοχείας Ιωάννης στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου στη Συρία

  • Dogma
αντιοχείας ιωάννης

Θερμής υποδοχής έτυχε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται μερικά μόνο χιλιόμετρα μακρυά από το επίκεντρο των μαχών του τελευταίου καιρού.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης θα βρίσκεται και αύριο στη Μονή, όπου και θα χοροστατήσει των στην Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Το ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Συρία, ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και βρίσκεται χτισμένο στην Κοιλάδα των Χριστιανών, συγκεκριμένα στο χωριό Μεστάγιε, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το περίφημο Κάστρο των Ιπποτών κι όχι μακριά από την πόλη Χομς.

Λέγεται ότι το μοναστήρι χτίστηκε κατά τον 5ο μ.Χ. αιώνα από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον Α΄, πάνω σε ένα αρχαίο άγαλμα του θεού Ομήρου, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως «η μονή του Αγίου Γεωργίου του Ομήρου».

Στη μονή δεσπόζει ο κεντρικός ναός, κτίσμα του 19ου αιώνα, στο εσωτερικό του οποίου θαυμάζουμε ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

Ένα επίπεδο χαμηλότερα απ’ αυτό που είναι χτισμένος ο κεντρικός ναός, βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Στο, επίσης, ξυλόγλυπτο τέμπλο της, που είναι πάνω από 300 ετών, ξεχωρίζουμε εξαιρετικά σκαλίσματα αλλά και τις εικόνες του που αναπαριστούν σκηνές από την ζωή του Αγίου Γεωργίου.

Στη μονή φυλάσσονται και συντηρούνται πολλά κειμήλια, όπως αρχαίοι αμφορείς, παλαιά βιβλία και σημαντικά χειρόγραφα. Το μοναστήρι πανηγυρίζει όχι στις 23 Απριλίου αλλά στις 6 Μαΐου και τότε πλήθος κόσμου από την γύρω περιοχή συρρέει για προσκύνημα.

TOP NEWS