Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για τον Μέγα Φώτιο

  • Dogma
αμερικής

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με εγκύκλιο μήνυμά του αναφέρθηκε στην εορτή και μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και στο ομώνυμο Προσκύνημά του στην πόλη του Αυγουστίνου στη Φλόριδα, το οποίο ίδρυσαν οι τοπικές κοινότητες υπό την καθοδήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανέφερε τα εξής:

«Ο Mέγας Φώτιος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποτέλεσε έναν πραγματικό αγγελιοφόρο του Θεού, ως «άγγελος εξ ανθρώπων». Η υπεράσπιση της Oρθοδόξου πίστεως απέναντι στους εχθρούς της προς κάθε κατεύθυνση, μαζί με τον ιεραποστολικό του ζήλο, ο οποίος βασιζόταν στην ευρυμάθειά του, τον έκαναν διάσημο στην εποχή του αλλά και στόχο των αντιπάλων του. Εζησε ως άνθρωπος της εποχής του, αλλά αποτελεί πρότυπο για τους ανθρώπους κάθε εποχής. Τα τροπάρια της ακολουθίας του Ορθρου της εορτής του τον εξυμνούν με ακρίβεια για τα πολλά του χαρίσματα χωρίς να υπερβάλλουν στο παραμικρό.

Είναι ο άγιος εκείνος στον οποίο είναι αφιερωμένο το εθνικό προσκύνημα του Ιερού Φωτίου. Αυτό το έτος εορτάζουμε την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση αυτού του προσκυνήματος, ως εθνικού καθιδρύματος της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ηγήθηκε των προσπαθειών για την ίδρυση του προσκυνήματος στον Αγ. Αυγουστίνο στη Φλόριδα, μαζί με την ηγεσία και τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων. Η αγορά της οικίας Αβέρο το έτος 1966 οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου Εθνικού Προσκυνήματος της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής το 1982. Χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το ιερό αυτό προσκύνημα για να μάθουν και να εντρυφήσουν στην ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής. Κατά την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση του προσκυνήματος είμαστε έτοιμοι για το νέο Σύνταγμά μας.

Ο Αγιος Φώτιος δικαίως τιμάται στο εθνικό προσκύνημα αυτό, γιατί ήταν πράγματι ο αγγελιοφόρος του ευαγγελικού μηνύματος ως «άγγελος εξ ανθρώπων», όπως το τροπάριο αναφέρει. Ας υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο το καθίδρυμα αυτό με δωρεές και οργανώνοντας επισκέψεις στο χώρο του προσκυνήματος. Ετσι είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζουμε το όραμα του μεγάλου αυτού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, διαδίδοντας το ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο, ενθυμούμενοι πάντοτε τους προγόνους μας ως αληθινούς πνευματικούς γίγαντες που εργάστηκαν πριν από εμάς και αποτελούν το στερεό θεμέλιο για την ιστορική συνέχειά μας».

TOP NEWS