Ο Ιερέας που δεν βάπτισε τη μικρή στη Γερμανία εξηγεί στο DOGMA.GR γιατί το έπραξε

  • Dogma

Την δική του θέση για τα όσα συνέβησαν στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μόναχο της Γερμανίας, κατέθεσε μιλώντας στο dogma.gr, ο ιερέας που εμφανίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube να δέχεται την άρνηση ενός τρίχρονου κοριτσιού να βαπτιστεί.

Λουδάρος Ανδρέας

Την δική του θέση για τα όσα συνέβησαν στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μόναχο της Γερμανίας, κατέθεσε μιλώντας στο dogma.gr, ο ιερέας που εμφανίζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube να δέχεται την άρνηση ενός τρίχρονου κοριτσιού να βαπτιστεί.

Πρόκειται για τον 39χρονο ομογενή ιερέα Πέτρο Κλίτς ο οποίος ερωτηθείς από το dogma.gr σχετικά με την απόφαση του αυτή, ξεκαθάρισε πως δεν ήταν θεολογικό το ζήτημα αλλά προσωπικό, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν του αρέσει να κάνει Βαπτίσεις στις οποίες τα παιδιά δεν συνεργάζονται.

Γεννημένος στο Μόναχο, ο αρχιμανδρίτης, υπηρετεί σήμερα στην ενορία που βαπτίστηκε ο ίδιος και πριν είχαν παντρευτεί οι γονείς του. Έχει σπουδάσει Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ και η εκκλησιαστική αρχή στην οποία ανήκει είναι η Μητρόπολη Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όπως σημείωσε ο ίδιος στο dogma.gr η Βάπτιση δεν αναβλήθηκε αλλά έγινε την ίδια μέρα από άλλο κληρικό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΚΟΓΕΝΕΙΑ

Την θέση της οικογένειας κατέθεσε με σχόλιο της στο YouTube, όπου η ίδια ανάρτησε το βίντεο, η νονά του παιδιού κα. Σοαφία Πασχάλη.

«Θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινήσεις ως νονά και θεία του παιδιού. Για κάποιους οικογενειακούς λόγους, η μικρή δεν μπόρεσε να βαφτιστεί νωρίτερα. Όλοι είχαμε προετοιμάσει το παιδί για το μυστήριο με λόγια απλά που θα μπορούσε να καταννοήσει ένα 3χρονο παιδί. Η μικρή όμως τρόμαξε όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί. Όσον αφορά το μυστήριο της βάφτισης και γενικά σε ό,τι αφορά τη ζωή ενός μικρού παιδιού, θεωρούμε πως όσο το παιδί είναι μικρό, αποφασίζουν γι αυτό οι γονείς.

Όταν θα είναι σε θέση να κρίνει (και δεν εννοούμε στα τρία του χρόνια) θα αποφασίσει αυτό για τον εαυτό του. Να σας πω τελικά ότι το μυστήριο έγινε, με άλλον ιερέα, ο οποίος προσπάθησε να εφησυχάσει το παιδί και στο τέλος η μικρή ένιωθε τόσο άνετα που έβγαινε μαζί του και φωτογραφίες. Επίσης για να λυθεί η απορία ορισμένων για τη φράση του παπά «Σας το είπα»… είναι γιατί μας είχε πει ότι αν δε θέλει να βαφτιστεί η μικρή δεν θα τη βαφτίσει. Θεωρεί πως ένα τρίχρονο κοριτσάκι έχει κρίση και άποψη.

Επίσης, για το αν είμαστε αυτά που μας χαρακτήρισαν κάποιοι στα σχόλια, θα έλεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να μη κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν. Τώρα, αν κάνουμε λάθος επειδή θέλουμε να διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη θρησκεία μας … τότε χαρακτηρίστε μας όπως θέλετε» σημειώνει.

TOP NEWS