Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουγγαρία

  • Dogma
οικουμενικός

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης, 20 Σεπτεμβρίου 2023, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, προερχόμενος από την Εσθονία και συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Κατά την άφιξη του αεροσκάφους, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο  Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας και προσωπικός του φίλος Εξοχ. Dr. Zsolt Semjén, εκ μέρους της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, ο οποίος σε ένδειξη των εγκαρδίων και ειλικρινών αισθημάτων του τού προσέφερε μία ανθοδέσμη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Pannonhalma Αρχιεπίσκοπος κ. Κύριλλος Hortobágyi, εκ μέρους της ΡΚαθολικής Εκκλησίας, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, και ο Εντιμ. κ. Özkan Duman, Πρώτος Σύμβουλος της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Βουδαπέστη.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος μετέβη στη ΡΚαθολική Ι. Μονή Pannonhalma, όπου κατέλυσε με την συνοδεία του.

Νωρίς το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ηγούμενο της Μονής, κατά την οποία έγινε και η επίσημη ανταλλαγή δώρων. Υπενθυμίζεται, ότι ο Πατριάρχης θα συμμετάσχει, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, σε διεθνές συνέδριο περί ειρήνης που διοργανώνει η εν λόγω Ι. Μονή την προσεχή Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου.

Αργότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τους μαθητές του Γυμνασίου που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων της Ι. Μονής, στους οποίους απευθύνθηκε πατρικώς και αναφέρθηκε στην ιερατική του κλήση και στη δική του πορεία από την Ίμβρο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και στις σπουδές του σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συνολικά της Δημιουργίας του Θεού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που σε αυτήν την πορεία συντάχθηκε αδελφικώς και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Προ της αναχωρήσεώς του, ο Πατριάρχης μοίρασε αναμνηστικά ενθύμια και ευλογίες στους παρερευθέντες μαθητές, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν παρατεταμένα και με ενθουσιασμό.

 

Fotos: Hirling Bálint

TOP NEWS