Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

  • Dogma
πατριάρχης

Ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Το πρωί της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, την οποία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους πριν ένα χρόνο στα Τέμπη.

Κατά τη Θ. Λειτουργία εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Ομογενειακοί παράγοντες, πιστοί από την Πόλη και πλήθος προσκυνητών από το εξωτερικό.

Στο τέλος, και με αφορμή τη σημερινή επέτειο των γενεθλίων του, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για όλα όσα του προσέφερε κατά τα 84 έτη της ζωής του. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Η παρούσα σύναξις είναι δι’ ημάς, εκτός από καιρός δοξολογίας του πανδώρου Θεού, και καιρός ενθυμήσεως. Ενθυμούμεθα όλους εκείνους, εις τους οποίους χρεωστούμεν, μετά Θεόν, το ζην και το ευ ζην. Ευγνωμόνως μνημονεύομεν του ονόματος του μακαριστού Γέροντος και ευεργέτου ημών Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος, αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της χριστιανικής οικουμένης. Δεν λησμονούμεν τους γενναίους συγκυρηναίους αδελφούς, τους πολυτίμους φίλους, τους συναγωνιστάς εις την εκκλησιαστικήν διακονίαν μας, τα προσφιλέστατα μέλη της Ομογενείας εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου, όπου τα κατορθώματα των Αγίων και των Μαρτύρων «σάλπιγγος λαμπροτέραν αφίενται φωνήν».

Η μακρά πορεία μας εις την ζωήν μας εδίδαξε να σκεπτώμεθα υψηλά και με αισιοδοξίαν διά τον άνθρωπον, τον «ηγαπημένον του Θεού», τον πεπροικισμένον με το δώρον της ελευθερίας, τον «κεκελευσμένον Θεόν», κατά τον Θεολόγον Γρηγόριον, τον εν Αγίοις Προκάτοχον της ημών Μετριότητος. Όπου υπάρχει εις τον κόσμον αγάπη, φως, συγγνώμη και καταλλαγή, πνεύμα διαλόγου και αλληλεγγύη, όπου  αγωνίζονται οι άνθρωποι διά την ειρήνην και το δίκαιον, είναι παρών ο Θεός, ο αεί «ποιων μεγάλα και θαυμάσια, ένδοξά τε και εξαίσια», εκεί η θεία χάρις εμπνέει την ελευθερίαν και προάγει την συνεργίαν του ανθρώπου.”

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης διένειμε το αντίδωρο και δέχτηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS