Ο Ρώσος Πατριάρχης για τις Pussy Riot

  • Dogma

Τις θέσεις της Εκκλησίας στη Ρωσία, σχετικά με την ελευθερία του λόγου αναγκάστηκε να υπερασπίσει ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος ύστερα από το θόρυβο που συντηρείται τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία εις βαρος του Πατριαρχείου με αφορμή την υπόθεση των «Pussy Riot»

 

«Δεν είναι σωστό να κατηγορείται η Εκκλησία οτι αντιτίθεται στην ελευθερία του λόγου, λέγοντας πως είναι κατά της αντίθετης άποψης παραδοσιακά. Αυτό είναι απολύτως αναληθές» είπε ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος συμπληρώνοντας πως «Η ελευθερία του λόγου και η δημιουργικότητα συνιστούν σημαντικές αξίες».

 

Ωστόσο είπε με νόημα πως «η ελευθερία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κακούς σκοπούς».

 

Ο Πατριάρχης υποστήριξε την θέση της Συνόδου του Πατριαρχείου που χαιρέτισε την φυλάκιση των μελών του συγκροτήματος που χρησιμοποίησε τον Καθεδρικό Ναό του  Σωτήρος στη Μόσχα για να γυρίσει παράνομα βιντεο κλιπ.

 

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενάρετη ζωή, αποκλείει τη χρήση της ελευθερίας και της δημιουργικότητας για καταστροφικούς σκοπούς» σημείωσε ο Πατριάρχης και συμπλήρωσε «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σέβεται τους ιερούς τόπους. Ένας ορθόδοξος δεν θα βεβήλωνε ποτέ σύμβολα άλλων θρησκειών  όχι επειδή δεν είναι ιερά για τον ίδιο αλλά γιατί είναι προσβολή προς τους ανθρώπους που πιστεύουν αλλού».

 

Τον περασμένο Μάρτιο, τρία μέλη του punk συγκροτήματος Pussy Riot συνελήφθησαν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν, ύστερα από άσεμνες πράξεις που πραγματοποίησαν μέσα στον Ι.Ν. του Σωτήρος στη Μόσχα. Η κίνηση τους αυτή, αποτελούσε  σύμφωνα με τις ίδιες και τους υποστηρικτές τους, ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην καταπίεση που ασκεί το καθεστώς Πούτιν και τους ισχυρούς δεσμούς κράτους και εκκλησίας της Ρωσίας.

 

Στις 17 Αυγούστου τα μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό.

 

Μια ακόμη παρενέργεια της υπόθεσης αυτής ήταν η «παραίτηση» ενός Διακόνου ως κίνηση συμπαράστασης στις τραγουδίστριες.

Κατα την Εκκλησία της Ρωσίας η υπόθεση των Pussy Riot ήταν απλά μια δικαιολογία για να εγκαταλείψει το «σπίτι» του Θεού.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 {youtube}grEBLskpDWQ{/youtube}

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ