Οικ. Πατριάρχης: Η Εκκλησία αγωνίστηκε σθεναρά για την περιφρούρηση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας

  • Dogma
οικουμενικός

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Εκκλησία ηγωνίσθη σθεναρώς διά την περιφρούρησιν της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητος των υποδούλων και της παιδείας, ανοδική πορεία της οποίας παρατηρείται κατά τας τελευταίας δεκαετίας του 16ου αιώνος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, το πρωί, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Χαλκηδόνος, που τελεί υπό την αιγίδα του, με θέμα, “Οικουμενικό Πατριαρχείο, ΙΕ’-ΙΣΤ’ Αιώνες – Η εποχή την ανασυντάξεως”, και το οποίο συνδιοργανώνουν, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλεως, η Ι. Μητρόπολη Χαλκηδόνος, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ και το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

Στην έναρξη του Συνεδρίου παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί, ο Εντιμ. Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, καθώς και ειδικοί επιστήμονες.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “η Εκκλησία ηγωνίσθη σθεναρώς διά την περιφρούρησιν της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητος των υποδούλων και της παιδείας, ανοδική πορεία της οποίας παρατηρείται κατά τας τελευταίας δεκαετίας του 16ου αιώνος. Η εξέλιξις αυτή θα συμβάλη ουσιαστικώς εις την αναζωογόνησιν της αυτοσυνειδησίας του Γένους ως κληρονόμου και συνεχιστού της αρχαίας ελληνικής και της χριστιανικής – βυζαντινής πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομίας.”

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο και τους παρισταμένους καλωσόρισε στις εργασίες του Συνεδρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα αυτού, στη σπουδαιότητα της περιόδου και τη σημασία της ουσιώδους διερεύνησής της από τους μετέχοντες επιστήμονες.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

TOP NEWS