Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η επίσημη ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για τις Αγιοκατατάξεις

  • Dogma
σύνοδος

Συνήλθε, υπό την προεδρεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος στην τακτική της συνεδρία στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Κατ’ αυτήν με την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου κατετάγησαν στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας:

α) ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, και

β) ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, αμφότεροι διακριθέντες για την οσιότητα και θυσιαστική διακονία του Χριστωνύμου λαού, εγχαραχθέντες εξ αρχής ως Άγιοι στην συνείδηση αυτού.

Κατόπιν εξετάσεως της περίπτωσης του Επισκόπου Τρωάδος Πέτρου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα όπως επιβληθεί σε αυτόν η ποινή της αργίας.

Όσον αφορά την περίπτωση των Επισκόπων Ευμενείας Ειρηναίου και Δορυλαίου Δαμασκηνού, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, κατόπιν ευρείας συζητήσεως, τους επέβαλε ομόφωνα την ποινή του περιορισμού προσωρινά στις οικείες τους Ιερές Μονές, δηλαδή του Επισκόπου Ευμενείας στην Μονή Γουβερνέτου – Κυρίας των Αγγέλων και του Επισκόπου Δορυλαίου στην Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των Χανίων.

Επίσης, από τους Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου Πορφυρίου Μπικουβαράκη και Νικηφόρου Εικοσιδέκα αφαιρέθηκαν τα απονεμηθέντα σε αυτούς Πατριαρχικά οφφίκια.

Τέλος, εξετάσθηκαν και όλα τα υπόλοιπα στην ημερήσια διάταξη διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα για τα οποία και ελήφθησαν οι δέουσες αποφάσεις.

TOP NEWS