Ομαδική Βάπτιση απόρων παιδιών από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

  • Dogma
κύπρου

Μια πρωτότυπη βάπτιση τέλεσε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συνσυνοδεία επτά κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε το Μυστήριο της Βαπτίσεως σε επτά παιδιά, τα οποία βαπτίστηκαν, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, σε ομαδική βάπτιση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, με όλα τα έξοδα να τα έχει αναλάβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

κύπρου

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ανέφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές είναι οι οικογένειες που δεν μπορούν να προχωρήσουν στη βάπτιση των παιδιών τους, γι΄ αυτό η Εκκλησία έχει αναλάβει αυτό το έργο, που είναι και καθήκον της.

κύπρου

Το πρόβλημα έφερε ενώπιον της Εκκλησίας, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συντόνισε συναντήσεις των οικογενειών με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

κύπρου

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος, Γιάννης Γιαννάκη «θα ακολουθήσουν και άλλες οκτώ βαπτίσεις”.

κύπρου

Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής αν οι οικογένειες αδυνατούν να εξεύρουν αναδόχους, “η Εκκλησία έχει σοβαρούς ανθρώπους στους οποίους μπορεί να αναθέσει αυτό το θεάρεστο έργο”.

Στα επτά παιδιά που βαπτίστηκαν, συμπεριλαμβάνονται δύο που είναι ηλικίας τεσσάρων και πέντε χρόνων, καθώς κι ένα από την Συρία. Σε τρεις οικογένειες έχουν εξευρεθεί ευκατάστατοι ανάδοχοι, που θα βοηθήσουν και τις οικογένειες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας,η βάπτιση είναι ο μοναδικός τρόπος, με τον όποιον εισέρχεται στην Εκκλησία του Χριστού ο άνθρωπος λαμβάνοντας επάνω του τη σφραγίδα που ανεξίτηλα δείχνει ότι ανήκει πλέον στο Χριστό.

Το βάπτισμα είναι «φυτεία προς αθανασίαν» (Μ. Αθανάσιος, Ρ.G.29,10) και «όχημα προς ουρανόν βασιλείας πρόξενον, υιοθεσίας χάρισμα»(Μ, Βασίλειος, Ρ.G. 31,433).

Το Μυστήριο είναι Θεοσύστατο διότι ο ίδιος ο Χριστός εβαπτίσθη και απέστειλε τους Μαθητές Του μετά την Ανάστασή Του, να βαπτίζουν λέγοντας: «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…» (Ματθ. κη΄, 19).

Έκτοτε η Εκκλησία βαπτίζει κάθε άνθρωπο που θέλει να γίνει μέλος της. Η βάπτιση ανήκει στα μη επαναλαμβανόμενα Μυστήρια. Επίσης η τριτή κατάδυση μέσα στο αγιασμένο νερό της κολυμπήθρας συμβολίζει την τριήμερη Ταφή και την Ανάσταση του Χρίστου.

TOP NEWS