Ουκρανία: Επιστράτευση κηρύσσουν οι φιλορώσοι ηγέτες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ

  • ΔΟΓΜΑ

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, Λεονίντ Πάσετσνικ, υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει «γενική κινητοποίηση», δηλαδή ουσιαστικά επιστράτευση των εφέδρων.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, κήρυττε «γενική κινητοποίηση», εν μέσω των ανησυχιών περί ρωσικής εισβολής.

«Καλώ τους έφεδρους συμπολίτες μου να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά.

Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει επιδεινωθεί ραγδαία από προχθές Πέμπτη το πρωί, με σφοδρά πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων. Οι αρχές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν τους αμάχους.

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 12 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε μέσω Facebook ότι αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον 20 και πλέον οικισμών, ακόμη και με βαρύ πυροβολικό, κάτι απαγορευμένο δυνάμει των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι κατέγραψαν 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.

newsit.gr

TOP NEWS