Ουκρανία: «Οι κληρικοί συνειδητοποιούν ότι η σύνδεση με το Πατριαρχείο Μόσχας είναι τοξική και ανεπιθύμητη»

  • Dogma
ουκρανία

«Οι κοινότητες και οι κληρικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η σύνδεση με το Πατριαρχείο Μόσχας είναι τοξική και ανεπιθύμητη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Sofroniy Chupryna, ως εκπρόσωπος της επισκοπής Vinnytsia-Bar της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην ιστοσελίδα  Suspilne .

«Όλοι έχουμε δει ένα βίντεο όπου ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, ευλογεί τον Ρώσο στρατό για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Ουκρανός ιερέας, τονίζοντας παράλληλα «Οι κληρικοί δεν θέλουν να μνημονεύουν (τον Πατριάρχη Μόσχας) σε προσευχές και ανήκουν στη δικαιοδοσία που καταστρέφει την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Εξαιτίας αυτού, οι θρησκευτικές κοινότητες άρχισαν να μεταπηδούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη, περίπου 40 ενορίες και πέντε κληρικοί έχουν ενταχθεί στη Μητρόπολη από τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ και πολλές άλλες βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπήρχαν μόνο 15 θρησκευτικές κοινότητες στην περιοχή της Βίνιτσια που μεταφέρθηκαν στο OCU ή βρίσκονταν στη σχετική διαδικασία.

TOP NEWS