Ουγγαρία: Μπλοκάρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αρνείται τις κυρώσεις στον Ρώσο Πατριάρχη

  • Dogma
μόσχας

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει το εμπάργκο διαφωνώντας με τις κρυώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο.

«Μπλόκο» έβαλε η Ουγγαρία στην υιοθέτηση των μέτρων για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και των άλλων ευρωπαϊκών κυρώσεων που συμφωνήθηκαν κατά της Μόσχας, με πρόσχημα την άρση των κυρώσεων που προτάθηκαν κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ μπορεί να συναντηθούν ξανά σήμερα στο Λουξεμβούργο για να προσπαθήσουν να δοθεί έγκριση στην έκτη δέσμη κυρώσεων της Ένωσης, που θα στοχεύει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια συμφωνία να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 90% μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση την Τετάρτη, όταν οι πρεσβευτές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τις κυρώσεις, η Ουγγαρία ζήτησε να αφαιρεθεί από τη λίστα τω ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, ο Πατριάρχης Κύριλλος, που θεωρείται επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, το ουγγρικό αίτημα δεν τέθηκε από τον Όρμπαν στους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα.

Η Ουγγαρία ξεπέρασε τα όρια στη συνάντηση των πρεσβευτών και το κλίμα δεν ήταν καλό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι «η στάση της Ουγγαρίας στις συνομιλίες ήταν σκανδαλώδης», σε σημείο που η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ δήλωσε στη συνάντηση ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία των πρεσβευτών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είχε συμφωνήσει με αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών πριν από τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ για την έναρξη ισχύος του.

Η τελευταία παρέμβαση της Ουγγαρίας ήρθε στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, και επιτείνει τις ήδη επιδεινούμενες σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σπέκουλα εάν η Ουγγαρία θα ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ ή θα της δείξουν την έξοδο.

Αυτό το εμπάργκο είναι το εμβληματικό μέτρο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που προβλέπει την επέκταση της μαύρης λίστας της ΕΕ σε περίπου 60 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου, και τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας.

Γίνονται διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας, δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS