Παναγία Παρισίων: Έτσι σώθηκαν από τις πύρινες γλώσσες εκθέματα ανεκτίμητης αξίας- Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού και η επιχείρηση διάσωσης

  • Dogma
παρισίων

Η Μεγάλη Τρίτη βρίσκει την Παναγία των Παρισίων «λαβωμένη» από την μεγάλη φωτιά. Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το μέγεθος της καταστροφής στον εμβληματικό καθεδρικό ναό. Οι εικόνες που πόνεσαν και θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Κατασβέστηκε και η τελευταία εστία φωτιάς.

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Χάρντμαν, της Daily Mail είναι από τους πρώτους που μπήκε στο πυρωμένο εσωτερικό του εμβληματικού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Και παρά την μεγάλη καταστροφή, οι Παριζιάνοι ξύπνησαν σήμερα και την είδαν να στέκει όρθια. Βαριά πληγωμένη, αλλά όρθια.

Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική. Όλα τα ξύλινα μέρη του ναού έχουν καταστραφεί. Κομμάτια από φλεγόμενα ξύλα εξακολουθούν να πέφτουν από την οροφή της Παναγίας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Επιχείρηση για την διάσωση των ανεκτίμητων θησαυρών που ήταν μέσα στην εκκλησία

Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ανέβασε στο twitter συγκλονιστικές εικόνες από την μεταφορά των ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων στο δημαρχείο του Παρισιού.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Franck Riester

@franckriester

Les agents du @MinistereCC, épaulés par les équipes de l’archevêché, les @PompiersParis et les forces de sécurité, évacuent les œuvres se trouvant à l’intérieur de la cathédrale. Elles sont progressivement mises en sécurité.

Ανάμεσα στους θησαυρούς που σώθηκαν το ακάνθινο στεφάνι που σύμφωνα με τους ιστορικούς φορούσε ο Χριστός στην Σταύρωση και εκτίθεται στην Παναγία των Παρισίων.

Και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό ευχαρίστησε τους πυροσβέστες τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους αστυνομικούς που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να σωθούν τα εκθέματα. Και ανέβασε φωτογραφία μέσα από το δημαρχείου του Παρισιού (Hotel de Ville). Τα εκθέματα στην συνέχεια θα μεταφερθούν για φύλαξη στο Μουσείο του Λούβρου.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Anne Hidalgo

@Anne_Hidalgo

Merci aux @PompiersParis, aux policiers et aux agents municipaux qui ont réalisé ce soir une formidable chaîne humaine pour sauver les œuvres de . La couronne d’épines, la tunique de Saint Louis et plusieurs autres œuvres majeures sont à présent en lieu sûr.

Το νερό από τον Σηκουάνα έχει πλημμυρίσει τα πατώματα της εκκλησίας και η μυρωδιά από το καμένο φτάνει μέχρι τα πνευμόνια του. Αυτό που περιγράφει περπατώντας στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι η εικόνα απόλυτης καταστροφής. Όπως λέει: «Μπορώ να σας πω ότι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στέκομαι μέσα σε αυτόν μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό».

Και συνεχίζει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες ήμουν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που τους επετράπη να μπουν μέσα στο Ναό. Τα περίφημα βιτρό στα παράθυρα της εκκλησίας έχουν γίνει θρύψαλα και όλη η οροφή της εκκλησίας δεν υπάρχει».

Τι έχει απομείνει από την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Η Notre Dame έχει πάθει μεγάλες καταστροφές. Ωστόσο, οι δυο πύργοι της ηλικίας 850 ετών είναι ακόμα όρθιοι. Για αιώνες ολόκληρους, ήταν τα πιο ψηλά κτίσματα στο Παρίσι μέχρι που χτίστηκε ο Πύργος του Άιφελ. Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά αφότου η εκκλησία έκλεισε τις πόρτες της για το κοινό. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και η αντίδραση της πυροσβεστικής αμφισβητήθηκε αφού ελάχιστες μάνικες έφτασαν ψηλά στην οροφή μέσα στην πρώτη ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

Ήδη ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα. Το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε μόλις 63 λεπτά από όταν ξεκίνησε η φωτιά. Λίγη ώρα αργότερα κατέρρευσε και η οροφή.

Περιγράφοντας την στιγμή που έφτασε στο Παρίσι ο Βρετανός δημοσιογράφος, έμεινε αποσβολωμένος βλέποντας τις όχθες του Σηκουάνα. Χιλιάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, όλων των εθνικοτήτων έκλαιγαν και έβλεπαν την ψυχή της Γαλλίας να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Εκτός από τις σειρήνες των πυροσβεστικών αυτό που άκουγες σε κάθε γωνιά του Παρισιού, εκεί που ήταν συγκεντρωμένος κόσμος έψαλλαν το Ave Maria σαν ικεσία στον ουρανό να τελειώσει το κακό.

     Και ήταν οι εικόνες σαν αυτή την εναέρια φωτογραφία που έδειχνε την Παναγία να έχει παραδοθεί στις φλόγες αλλά και οι εικόνες από το εσωτερικό που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Και κάτι καλό που βγήκε από όλο αυτό; Στην τρίτη και στην 8η θέση των πωλήσεων της Amazon είναι τις τελευταίες ώρες δυο εκδόσεις της «Παναγίας των Παρισίων» του Βικτορ Ουγκό.

Πηγή: www.newsit.gr

TOP NEWS