Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είτε προκλήθηκε, είτε δεν αποφεύχθηκε

  • Dogma
πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε  αυστηρές δηλώσεις κατά των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία, καταδικάζοντας τη βία και τη σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η εισβολή παραβίασε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της χώρας.

Την ίδια στιγμή ο Πάπας επαίνεσε τον αγώνα των «γενναίων» Ουκρανών για επιβίωση, ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο πόλεμος δεν είναι κατάσταση  ασπρόμαυρη και ότι ίσως και να είχε έως ένα βαθμό προκληθεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Ενώ καταδικάζουμε «την αγριότητα, τη σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε να επιλυθούν», είπε ο Φραγκίσκος, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας εξοπλισμών μεταξύ των παραγόντων που παρέχουν κίνητρα για πόλεμο.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Ρώσοι νόμιζαν ότι όλα θα είχαν τελειώσει σε μια εβδομάδα. Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει και έχει ιστορία αγώνων», είπε στην απομαγνητοφώνηση του η συνομιλία, που δημοσιεύτηκε από το ιησουιτικό περιοδικό Civilta Cattolica.

«Αυτό είναι που μας συγκινεί: να βλέπουμε τέτοιους ηρωισμούς. Θα ήθελα πραγματικά να τονίσω αυτό το σημείο, τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια κατάσταση παγκόσμιου πολέμου, παγκόσμια συμφέροντα, πωλήσεις όπλων και γεωπολιτική ιδιοποίηση. Μαρτυρεί έναν ηρωικό λαό», είπε.

«Όχι, δεν είμαι υπέρ του Πούτιν. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να πω κάτι τέτοιο»

Στη συνομιλία με τους Ιησουίτες εκδότες, ο Φραγκίσκος είπε ότι αρκετούς μήνες πριν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, ο Ποντίφικας είχε συναντηθεί με αρχηγό κράτους ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ «γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας» με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.Ο Φραγκίσκος είπε τότε με τα δικά του λόγια: «Δεν βλέπουμε όλο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε, είτε δεν αποφεύχθηκε».

Ρωτώντας τον εαυτό του ρητορικά αν αυτό τον έκανε «υπέρ του Πούτιν», είπε: «Όχι, δεν είμαι. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να πω κάτι τέτοιο».

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σημείωσε επίσης την «τερατώδη» χρήση από τη Ρωσία των Τσετσένων και Σύριων μισθοφόρων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της Ουκρανίας και προστασίας της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο φασιστικός ισχυρισμός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια.

Φωτογραφία αρχείου

 

TOP NEWS