Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μήνυμα ελπίδας για εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες – Οι Επανειλημμένες εκκλήσεις για επικράτηση της ειρήνης

  • ΔΟΓΜΑ

Την συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συμπαράσταση του αυτή κορυφώνεται αυτές τις ημέρες με την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πολωνία, όπου πρόκειται να επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων ως ένδειξη συμπαράστασης στη δοκιμασία του Ουκρανικού λαού.

Ο Παναγιώτατος βρίσκεται στην Πολωνία από το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022 και η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας – «Είναι μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην χώρα μας». 

οικουμενικός

Με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 28 Μαρτίου 2022, στο Μέγαρο Belveder.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τονίζοντας στον χαιρετισμό του:

“Είναι μεγάλη τιμή για μας να υποδεχόμαστε την Παναγιότητά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Οι δύο άνδρες καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουρκανία και ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Επανειλημμένες εκκλήσεις για επικράτηση της ειρήνης

Τον τελευταίο μήνα όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε επανειλλημένες εκκλήσεις για επικράτηση της ειρήνης, καταδικάζοντας παράλληλα την εισβολή της Ρωσίας.

Δέκα ημέρες περίπου πριν την Ρωσική εισβολή, στις 13 Φεβρουαρίου, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι απηύθυνε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου και να επικρατήσει η ειρήνη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία.

“Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντιθέτως, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν πόλεμο και βία, θλίψη και θάνατο”, προειδοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας παράλληλα από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες και όλους όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση της επικίνδυνα κλιμακούμενης καταστάσεως, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και ενεργειών, η οποία επικρεμόταν βαριά και απειλητική πάνω από τον Ουκρανικό λαό. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτατος τόνισε πως ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καταδικάζει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Καλεί τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες σε προσευχή

Συγκλονισμένος από την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη γι᾽ αυτή την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Παράλληλα του εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο Ουκρανικό λαό και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων.

Ωστόσο ο Παναγιώτατος καταδικάζει την απρόκλητη αυτή επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την ωμή βία εναντίον των συνανθρώπων μας και πρωτίστως εναντίον των αμάχων.

Απευθύνει, για ακόμη μία φορά, έκκληση προς τους ηγέτες όλων των κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να εργασθούν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσιμης αυτής καταστάσεως με ειλικρινή διάλογο.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και όλους τους Χριστιανούς, σε αδιάλειπτη προσευχή για τον Ουκρανικό λαό και υπέρ της επικρατήσεως της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Ο Πατριάρχης προσεύχεται για τα θύματα του πολέμου

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στον υπό εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου των Ψυχών (26/02/2022). Δύο ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

Το Τρισάγιο τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ παρέστησαν και συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, μαζί με κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης.

Νέα έκκληση να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας

Νέα έκκληση απηύθυνε και πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου, στην ομιλία του μετά την Θεία Λειτουργία, της Κυριακής των Αποκρέω. Λίγες ημέρες μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον πόλεμος στην Ουκρανία απευθύνει νέα έκκληση να σταματήσει αμέσως κάθε πράξη βίας.

Ο Πατριάρχης στο CNN Türk – “Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ψυχρού πολέμου”

Την πρώτη συνέντευξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία δίνει την Τετάρτη 2 Μαρτίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο τουρκικό μέσο ενημέρωσης CNN Türk.

Μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την λύπη του για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο ψυχρού πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ έκανε επίσης αναφορά στον θρησκευτικό χαρακτήρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίσης δήλωσε ακόμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας, όπως έκανε με την Ουκρανία.

“Τώρα βλέπουμε ότι κάποιοι Ουκρανοί κληρικοί δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Ρώσο Πατριάρχη κ. Κύριλλο. Τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη μιας εχθρικής χώρας. Σταδιακά απομακρύνονται από αυτή την Εκκλησία και προσχωρούν στη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Είμαστε και δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτό διότι είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου. Θα θέλαμε η Ρωσική Εκκλησία να μην έδειχνε τέτοια εχθρότητα προς το πρόσωπο μου και να αποδεχόταν την κανονική μας απόφαση”.

 

Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο και ασφαλώς δεν κάνουν διακρίσεις

“Αγαπητοί μας Χριστιανοί, ο πόλεμος δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή για την επίλυση των όποιων διαφορών. Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο και, ασφαλώς, δεν κάνουν διακρίσεις. Σκοτώνουν τους πάντες”, ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη νέα έκκληση που απηύθυνε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

Παράλληλα ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους δοκιμαζόμενους πιστούς από την Ουκρανία που βρήκαν φιλοξενία και καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη χάρις την κινητοποίηση των κοινοτήτων, οι οποίες από την πρώτη στιγμή συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Η Θεομήτωρ να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία»

Στον Μ. Εσπερινό της παραμονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, από τον πανηγύριζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων, ευχόμενος «Η Θεομήτωρ να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία», κάλεσε τους πιστούς να ενώσουν τις προσευχές τους, ώστε η φωνή της αισιοδοξίας και ελπίδος, η καλή αγγελία της ευδοκίας του Θεού, να φθάσει στη ματωμένη Ουκρανία.

Συνέχισε ο Πατριάρχης τονίζοντας: “Και είμαστε βέβαιοι ότι η Θεομήτωρ μπορεί να το κάνη, διότι εισακούεται από τον Υιό της, διότι έχει παρρησία παρ᾽ Αυτώ, διότι του έδωσε σάρκα και τον έφερε στο κέντρο του δράματος της ιστορίας μας, για να μας λυτρώση».

 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

 

 

 

TOP NEWS