Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο το σφυροκόπημα από τη Ρωσία και προέλαση στο Κίεβο

  • Δόγμα

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Ολοκληρωτική η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου και ήδη αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Ουκρανοί, με τις πληροφορίες, πάντως, να είναι συγκεχυμένες.

Το σφυροκόπημα της Ρωσίας είναι ανελέητο από την πρώτη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία. Οι εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Οδησσό. Και ήταν μια γενικευμένη εισβολή, με τα ρωσικά στρατεύματα να μπαίνουν σε ουκρανικό έδαφος από την Κριμαία, τη Λευκορωσία και τις αυτόνομες περιοχές στα ανατολικά.

Κι από αέρος, το σφυροκόπημα ήταν ανηλεές. Τα βίντεο είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν πως ρωσικά ελικόπτερα έφτασαν στην περιοχή του Κιέβου και πως οι χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά ενώ έπιασαν και αιχμαλώτους.

Το Γκοστόμελ θεωρείται «σημείο» κλειδί για την κατάκτηση του Κιέβου. Γι’ αυτό και η επίθεση εστιάστηκε σε αυτό, με αναλυτές να τονίζουν πως αν πάρουν οι Ρώσοι το αεροδρόμιο, τότε η προέλασή τους προς το Κίεβο, θα είναι περίπατος. Και αυτό γιατί κομάντος θα «πέσουν» στο αεροδρόμιο και θα φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Όλα δείχνουν ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο απ’ όλες τις πλευρές και αν κατακτήσει ή πολιορκήσει την ουκρανική πρωτεύουσα, τότε θα έχει ακόμη ένα (εκτός της στρατιωτικής της υπεροχής) πλεονέκτημα. Στόχος; Να ρίξει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να τοποθετήσει φιλορωσική κυβέρνηση…

Οι μάχες είναι σε εξέλιξη κατά μήκος σχεδόν όλων των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Σφοδρές συγκρούσεις καταγράφονται στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο μεταξύ, ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Δεύτερο κύμα

Από την πρώτη στιγμή η Ρωσία εξαπέλυσε μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις, με στόχο να «καθαρίσει» γρήγορα.

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Περίπου το μεσημέρι, ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα, Κίεβο. Μάλιστα, μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.

Δεκάδες οι νεκροί

Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά στους νεκρούς από τη ρωσική εισβολή είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή, περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και περίπου 10 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους 10 νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσει ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Σκοτώσαμε 50 Ρώσους»

Όλα αυτά ενώ ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουγκάνσκ και πως έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

Πηγές: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS