Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές στιγμές στο υπό πολιορκία Κίεβο – «Φτιάξτε μολότοφ για να αμυνθείτε»

  • Δόγμα

Η Ουκρανία περίμενε, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα μέσα στην ημέρα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Η νύχτα που πέρασε ήταν κόλαση για το Κίεβο, με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας να δέχεται επίθεση από τα στρατεύματα της Ρωσίας και να πολιορκείται ασφυκτικά.

Οι δυνάμεις της Ρωσίας, που έχουν εισβάλει από χθες (24.02.2022) στην Ουκρανία, επελαύουν με μεγάλο στόχο, όπως φαίνεται, την κατάκτηση του Κιέβου.

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τη νύχτα (σ.σ. ανάμεσα στα σημεία όπου έγιναν επιθέσεις και μια πολυκατοικία), οι μάχες πλέον μαίνονται σε βόρειο προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας, καθώς ο ρωσικός στρατός σφίγγει τον κλοιό.

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, ενώ πολλές υπόκωφες εκρήξεις ακούγονταν και από το κέντρο της πόλης, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

«Πάρτε τα όπλα, φτιάξτε μολότοφ»

Στο ίδιο μήνυμα, το υπουργείο, ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντείνονται οι μάχες γύρω από το Κίεβο.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Γκρεμίζουν γέφυρες

Σύμφωνα με την ανάρτηση, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

«Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», ανέφερε ανάρτηση στο Facebook.

Η Ουκρανία περίμενε, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα μέσα στην ημέρα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Πηγή: https://www.newsit.gr/

TOP NEWS