Reuters: Αύριο ανακοινώνεται η απόφαση για την Αγιά Σοφιά – Πως θα μετατραπεί σε τζαμί

  • Dogma
σοφιά

Όχι στις 15 Ιουλίου, 4η επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά αύριο (10.07.2020) θα ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για την Αγιά Σοφιά. Και η απόφασή του θα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να την κάνει, με μια υπογραφή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τζαμί.

Η απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι πως η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε μουσείου, ήταν παράνομη. Αυτό δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δυο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Με τον τρόπο αυτό, βγάζοντας παράνομη την απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, θα ανοίξει ο δρόμος να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η Αγιά Σοφιά, ένας ναός του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO, είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Η προοπτική να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη και μέσα σε 17 λεπτά είχε… τελειώσει.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, για τη μετατροπή του ναού σε μουσείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

TOP NEWS