Στο Σικάγο η Εξόδιος Ακολουθία και ο ενταφιασμός του Μητροπολίτη Βιζύης Αθηναγόρα

  • Dogma

Στη γενέτειρά του, το Σικάγο, και συγκεκριμένα  στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στο Des Plaines, του Ιλινόις θα τελεστεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Μητροπολίτη Βιζύης, πρώην Μεξικού Αθηναγόρα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ, ενώ τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αθηναγόρας απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στη γενέτειρά του, το Σικάγο, όπου εφησύχαζε το τελευταίο έτος. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες διέμενε στην πτέρυγα νοσηλευτικής αποκατάστασης του Ελληνικού Γηροκομείου του Σικάγου έπειτα από σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Ο αείμνηστος διετέλεσε Μητροπολίτης Μεξικού (πρώην Παναμά) επί 28 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1996 ως το 2024, οπότε και εκθρονίσθηκε ουσιαστικά από τη Μητρόπολή του, του Μεξικού, τον Ιανουάριο του 2024 και «μετατέθηκε» στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Βιζύης με πρόταση και εισήγηση φυσικά του ίδιου Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Συνόδου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπλεξε το εγκώμιο του τότε Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Ανδριοπούλου, κληρικού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον οποίον εξέλεξαν Μητροπολίτη Μεξικού στην ηλικία των 33 ετών. Υπογραμμίζεται ότι από την εκθρόνισή του και μετά κλονίστηκε πολύ σοβαρά η υγεία του Αθηναγόρα μέχρι και της τελευτής του.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Βιζύης Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος Αναστασιάδης, γεννήθηκε στο Σικάγο το 1941. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1965. Το 1973 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1965 και πρεσβύτερος το 1967. Το 1982 εξελέγη από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τιτουλάριος επίσκοπος Δορυλαίου, βοηθός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος στην τότε Επισκοπή Σικάγου αλλά και ως υπεύθυνος νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, διετέλεσε γενικός γραμματεύς του Γραφείου Μητροπολιτών και Επισκόπων των Κανονικών εν Αμερική Ορθοδόξων Δικαιοδοσιών γνωστή τότε ως SCOBA, διευθυντής του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επόπτης τμημάτων κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και επόπτης της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου.

Το 1996, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετέβη στο Χονγκ Κονγκ όπου ανέλαβε την ίδρυση της εκεί νέας Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας, της οποίας το νόμιμο Καταστατικό παρέδωσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Νοέμβριο του 1996. Εκεί τον διαδέχθηκε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο οποίος και αποχώρησε έπειτα από μερικά χρόνια και του δόθηκε ο τίτλος Δαρδανελλίων και στη συνέχεια Θυατείρων.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1996, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης Παναμά. Ενθρονίστηκε στην πόλη του Παναμά στις 25 Ιανουαρίου 1997.

Στις 31 Αυγούστου 2005 η Μητρόπολη Παναμά μετονομάστηκε σε Μητρόπολη Μεξικού, με τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα να φέρει πλέον τον τίτλο του Μητροπολίτη Μεξικού. Από το 2005 έδρευε στην Πόλη του Μεξικού και διοικούσε πνευματικά όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπου επιτέλεσε ουσιαστικό ιεραποστολικό έργο.

Επισημαίνεται πως ο μακαριστός Μητροπολίτης Αθηναγόρας διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον «Εθνικό Κήρυκα» τον οποίον διάβαζε ανελλιπώς επί δεκαετίες. Τελευταία συνέντευξή του που παραχώρησε στον «Ε.Κ.» ήταν στις 24 Ιουνίου του 2022, με τίτλο «Το «θαύμα» της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Αμερική – Η μαρτυρία του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στον «Ε.Κ.».

Ανάμεσα στα άλλα, μας είχε πει πως «λόγω της σοβαράς κρίσης που διέρχεται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πενήντα με εξήντα χιλιάδες Λατινοαμερικανοί εγκαταλείπουν την Εκκλησία τους κάθε μέρα, οι περισσότεροι αναζητούντες ανακούφιση σε άλλα δόγματα, κυρίως των Προτεσταντικών παραφυάδων των Ευαγγελικών και των Μορμόνων.

Με το άκουσμα ότι εξελέγη Ορθόδοξος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που για τους Λατινοαμερικανούς, ως μία των δύο ιστορικών Εκκλησιών, μαρτυρεί κύρος, άρχισαν χωρίς να το αναμένω, να κρούουν τη θύρα της Εκκλησίας μας, ζητούντες να γίνουν δεκτοί στην αγκαλιά της Μητρός Εκκλησίας. Ετσι επιτεύχθηκε το εξελισσόμενο θαύμα το οποίο και συνεχίζεται. Ζούμε μία νέα για τον χώρο μας, Πεντηκοστή. Από 5.000 οικογένειες ελληνικής καταγωγής και 3 ιερείς το 1996, σήμερα αριθμούμε άνω των 450.000 πιστών με 58 κληρικούς, όλοι γηγενείς εκτός από δύο».

Οταν τον ρωτήσαμε πού μορφώνονται οι ιερείς, απάντησε πως «κατόπιν αιτήσεώς μου, η Διεύθυνση Εκκλησιών του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, δέχθηκε να δίνει υποτροφίες σε νέους της Μητρόπολης, με αποτέλεσμα, κατά τα τελευταία 25 έτη να έχουν σπουδάσει Θεολογία άνω των 50 φοιτητών της Μητρόπολης. Σήμερα οι περισσότεροι κληρικοί της Μητρόπολης είναι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με άριστες γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, με φρόνημα Ορθόδοξο και με εκτίμηση και αγάπη για την Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν στη Θεία Λειτουργία χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα, απάντησε ότι στον Παναμά και τη Βενεζουέλα όπου υπάρχουν Ελληνες, η Θεία Λειτουργία γίνεται στα Ελληνικά. Στις υπόλοιπες χώρες όμως όπου οι πιστοί μας είναι γηγενείς, η Θεία Λειτουργία γίνεται στα Ισπανικά. Ξεχωρίζει η ενορία του Αγίου Νικολάου στην Κούβα, όπου παρόλο ότι είναι Κουβανοί οι πιστοί μας μόνοι τους έμαθαν και ψάλουν τη Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά».

Αναφορικά αν του λείπει η Αμερική καθότι είναι γεννημένος και αναθρεμμένος στην Αμερική, όπου έχει υπηρετήσει επί πολλά έτη, είπε «ασφαλώς και μου λείπει η Αμερική. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σικάγο. Στο σπίτι δεν μιλούσαμε Aγγλικά. Τα αδέλφια μου κι εγώ τελειώσαμε το Hμερήσιο Σχολείο του Σωκράτη. Μέναμε απέναντι από την εκκλησία του Aγίου Βασιλείου, όπου μας στέλνανε οι γονείς μας στο Απογευματινό Σχολείο του Ναού. Υπήρχαν μέρες που κάναμε έξι ώρες μαθήματα Ελληνικών και μόνο τρεις ώρες Αγγλικά. Αν δεν είχα αυτούς τους γονείς και τους ιερείς της πρώτης γενεάς, σήμερα δεν θα ήμουν κληρικός. Ο,τι είμαι, το οφείλω στον Ελληνισμό της Αμερικής και στην ευκαιρία που δίνει η Αμερική να μπορεί ο καθένας να εκπληρώνει τα όνειρά του».

Πρόσθεσε πως «είμαι κομμάτι της Ομογένειας. Η ελπίδα μου είναι όπως αι επερχόμενες γενεές να θεωρούνται ότι είναι γνήσιοι Ελληνες, τουλάχιστον να αισθάνονται φιλέλληνες. Να χαίρονται για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας και του Χριστιανισμού στον Πολιτισμό της Δύσης και να είναι περήφανοι για την ελληνική και ορθόδοξη παράδοση και κουλτούρα που έλαβαν από τους γονείς και προγόνους τους».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS