Στο Βατικανό ο Πατριάρχης για τους εορτασμούς της Β΄Βατικανής Συνόδου

  • Dogma

Την προσήλωση του στην συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με στόχο την επαναφορά της Εκκλησίας στην προ του σχίσματος κατάσταση εξέφρασε σήμερα στο Βατικανό ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Dogma Newsdesk

Ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με αφορμή τα 50 χρόνια από την Β΄ Σύνοδο του Βατικανού. Παρακολούθησε τη Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με αφορμή την έναρξη του «έτους της πίστεως» και μίλησε για τα όσα θετικά έφερε στην προσέγγιση των δύο Εκκλησιών η Σύνοδος.

«Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες τα αποτελέσματα αυτής της Συνόδου είναι ορατά» είπε ο Πατριάρχης κάνοντας λόγο για «επιστροφή στις πηγές» μέσω λειτουργικής μελέτης, βιβλικής έρευνας, και πατερικής φιλοσοφίας.

Αναφέρθηκε «… στον αγώνα για την σταδιακή απελευθέρωση από τον περιορισμό του άκαμπτου σχολαστικισμού» σημειώνοντας ως βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, την άρση των αναθεμάτων του 1054, τις συναντήσεις αντιπροσωπειών των δυο Εκκλησιών, την επιστροφή κειμηλίων κ.α.

«Το ταξίδι μας δεν ήταν ποτέ εύκολο, χωρίς πόνο και προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης για να συμπληρώσει πως επιθυμία του είναι η επιστροφή της Εκκλησίας στην κατάσταση της πρώτης χιλιετίας, πριν δηλαδή το σχίσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ