Το παρασκήνιο του ταξιδιού του Οικ. Πατριάρχη στην Κύπρο και οι ασκήσεις συμμαχιών για το νέο Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
οικουμενικός

Υπενθυμίζεται, πως μόλις το περασμένο Σάββατο οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να εισέλθει στη χώρα και ουσιαστικά τελούσε υπό περιορισμό στο λιμάνι της Σμύρνης για περίπου 6-7 ώρες. Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι αμερικανικών συμφερόντων και θα διατεθεί αποκλειστικά για […]

Υπενθυμίζεται, πως μόλις το περασμένο Σάββατο οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να εισέλθει στη χώρα και ουσιαστικά τελούσε υπό περιορισμό στο λιμάνι της Σμύρνης για περίπου 6-7 ώρες.

Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι αμερικανικών συμφερόντων και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μεταφορά του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν.  Πληροφορίες του «Φ» επιμένουν, ότι μπορεί μεν ο Παναγιότατος να κατέρχεται στην Κύπρο επειδή σέβεται και τιμά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά η κάθοδός του δεν είναι άσχετη και με τη διαδοχή στον θρόνο.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσον ο Πατριάρχης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με οποιονδήποτε από τους Συνοδικούς, κάτι το οποίο λόγω του πιεσμένου προγράμματος ίσως δεν είναι εφικτό, αλλά εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι τουλάχιστον θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα σχετικό με τις εκλογές. Αν και η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη και θεωρητικά ουδείς μπορεί ή δικαιούται να παρεμβαίνει, ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη, λόγω των διαχρονικά στενών σχέσεων με την Εκκλησία της Κύπρου, μετρά. Όπως μας υπεδείχθη, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε να αντιμετωπίσει τις «επεκτατικές διαθέσεις» της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαδραμάτισε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο και μάλιστα με κόστος, υπό την έννοια ότι δέχτηκε την αμφισβήτηση από μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία από το 2020 μέχρι τον θάνατό του δεν συλλειτούργησαν μαζί του.

Ο Πατριάρχης δεν ξέχασε τη στήριξη αυτή σε μια καθοριστική περίοδο για την ορθόδοξη Εκκλησία και όπως μας ελέχθη, θα ευνοούσε την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου ο οποίος συμπορεύτηκε μαζί του σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Φ», θα προτιμούσε την ανάδειξη συγκεκριμένου Ιεράρχη χωρίς να τον «χαλά» η ανάδειξη δεύτερου, ο οποίος συνέπλεε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Η επιρροή του Παναγιοτάτου ήταν και ο λόγος για τον οποίο Συνοδικοί οι οποίοι είχαν διαφωνήσει στο ουκρανικό ζήτημα, έκαναν βήματα «ειρήνευσης» προς το μέρος του.

Ο μόνος από τους εν δυνάμει υποψηφίους για τον θρόνο που δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο συμπερίληψής του στο τριπρόσωπο, δηλαδή στους τρεις μητροπολίτες οι οποίοι θα εκλεγούν από τον λαό και των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον της Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος θεωρείται ο πλέον λαοφιλής.

Πηγή: philenews.com

Φωτογραφία: Αρχείου

TOP NEWS