Τούρκος ιστορικός: «Η Αγία Σοφία καταστρέφεται»

  • Δόγμα

Ο τούρκος καθηγητής Ιστορίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε διετελέσει και διευθυντής στο μουσείο Topcapi, τόνισε ότι είναι καταστροφή για το παγκόσμιο αυτό Μνημείο να δέχεται τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως

Του Αναστασίου Μαρίνη, Ιστορικού

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος ιστορικός Δρ. Ιλμπέρ Ορτάιλι στην εφημερίδα Hurrivet.

Ο τούρκος καθηγητής Ιστορίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε διετελέσει και διευθυντής στο μουσείο Topcapi, τόνισε ότι είναι καταστροφή για το παγκόσμιο αυτό Μνημείο να δέχεται τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως: «Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση. Για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος».

Μάλιστα, ο καθηγητής για να στηρίξει τη θέση του αναφέρει και άλλα μεγάλα και σπουδαία παγκοσμίως Μνημεία, που προστατεύονται με κάθε τρόπο από την αθρόα προσέλευση των επισκεπτών, όπως στη Φλωρεντία και στον καθεδρικό ναό Duomo στο Μιλάνο: «Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Duomo στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη».

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η Αγία Σοφία δέχθηκε περισσότερο από 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τον δεύτερο χρόνο που επαναλειτούργησε ως τζαμί, επικαλούμςνος δηλώσεις του αναπληρωτή μουφτή της Κωνσταντινούπολης, Ahmet Aktürkoğlu.

Υπενθυμίζεται ότι την 24η Ιουλίου 2020, η Τουρκία, με απόφαση του Προέδρου Τ. Ερντογάν, προχώρησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, στις 10 Ιουλίου 2020, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934, που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς Μουσείου.

Την Κυριακή, 24η Ιουλίου 2022, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, το Ναό της Του Θεού Σοφίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εξέδωσε Εγκύκλιο, όπου χαρακτηρίζει «αιχμάλωτη τη Μεγάλη Εκκλησία», το παγκόσμιο αυτό σύμβολο του Χριστιανισμού και του Πολιτισμού.

Και συμπληρώνει ο κ. Ελπιδοφόρος: «Στις μέρες μας, η πολύτιμη Αγία Σοφία μας, η οποία καταλήφθηκε αναίτια, εξακολουθεί να εμπνέει όλες εκείνες τις ψυχές που αναζητούν την ανόθευτη ορθόδοξη πίστη. Θρηνούμε για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρούμε την ελπίδα για την επιστροφή τουλάχιστον στο προηγούμενο καθεστώς, όταν το μουσειακό περιβάλλον της Αγίας Σοφίας μπορούσε ακόμη να αποκαλύψει τη δόξα του Βυζαντίου, η οποία τώρα είναι κρυμμένη για αλλότριους σκοπούς».

Και, ασφαλώς, πέρα από τις ανάγκες αποκατάστασης και συντήρησης του ιστορικού αυτού κτιρίου, έρχονται να προστεθούν και οι κατά καιρούς  προκλήσεις των τούρκων, όταν επισκέπτονται το χώρο για προσευχή, από το σημείο που αφήνουν τα παπούτσια τους μέχρι της αποκόλλησης και φθοράς ανεπανάληπτης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας αφαίρεσης τοιχογραφιών και φθοράς αντικειμένων του Μνημείου.

 

ικά χαρούμενους».

TOP NEWS