Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Η αρξαμένη από την κοινή βαπτιστική κολυμβήθρα του Αγίου Βλαδιμήρου ενότητα δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί

  • Dogma
βολοκολάμσκ

Υπό το φως των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία πολλά ζητήματα τα οποία φαίνονταν αντικείμενα ακαδημαϊκών συζητήσεων γίνονται αφορμές για σκληρές συζητήσεις και διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων. Ένα από αυτά είναι εάν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αποτελούν έναν λαό ή μήπως είναι διαφορετικοί λαοί με δική τους γλώσσα, ιστορία, νοοτροπία και παραδόσεις. Ένας τηλεθεατής της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» παρακάλεσε τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα να μοιρασθεί τις σκέψεις του επί αυτού του θέματος.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος: ορισμένοι θεωρούν ότι είμαστε ένας λαός, άλλοι ότι είμαστε δύο λαοί. Όποια και αν είναι η στάση του καθενός έναντι του ζητήματος, είμαστε αδελφοί λαοί, γεννηθήκαμε στην ίδια βαπτιστική κολυμβήθρα του Αγίου ισαποστόλου πρίγκιπα Βλαδιμήρου», υπενθύμισε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Αυτή είναι μια ενότητα, η οποία δεν μπορεί να διαλυθεί ποτέ και με τίποτε. Επομένως, εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες εργάζονται κατά της ενότητάς μας, εργάζονται και κατά της Εκκλησίας, και κατά του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας εξέφρασε τη θερμή ελπίδα ότι η αντιπαράθεση, που προέκυψε, όσο είναι δυνατό τάχιστα θα τερματιστεί.

TOP NEWS