Η 8η Ημέρα των ΕΟΡΤΙΩΝ στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

  • ΔΟΓΜΑ

Μετά την ομιλία έγινε Μικρό Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και Μονολόγιστη Ευχή υπέρ καταπαύσεως της πανδημίας. Η ημέρα έκλεισε με Δοξολογία και βραδινή θεία Λειτουργία. Λειτουργός ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όπως τον έζησα».

Το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου, ως συνέχεια των ΕΟΡΤΙΩΝ 2021, μετά την θεία Λειτουργία τελέστηκε αγιασμός στο προαύλιο του ναού. Οι ιερείς ευλόγησαν με αγιασμό τα οχήματα των οδηγών, σε καθέναν από τους οποίους δόθηκε μία εικόνα του Αγ. Χριστοφόρου.

Το απόγευμα στις 5:00 μ.μ. τελέσθηκε Ιερό Ευχέλαιο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου. Ακολούθησε Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Αγ. Σπυρίδωνα και ετέθη σε προσκύνηση ιερά εμβάδα του Αγ. Σπυρίδωνος.

Στις 7:00 μ.μ. ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρναβας Θεοχάρης μίλησε με θέμα «Βαδίζοντας στα ίχνη των Αγίων».

Ο Πρωτοσύγκελλος, με λόγο περιεκτικό και εξόχως εναργή και ουσιαστικό ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να βαδίζουμε στα ίχνη των αγίων στην πορεία μας προς την ουράνια βασιλεία. Οι άγιοι είναι φάροι και οδοδείκτες μας σ’ αυτή την πορεία. Τονισε δε ότι η αγιότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιδίωξη κατά το πρότυπο του αγίου Θεού που μας κάλεσε. «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ Άγιός ειμι». Και ο Απόστολος Παύλος λέγει: «Διώκετε τον αγιασμόν».

Προσπαθώντας να δώσει την περιγραφή του αγίου κατέφυγε στη σοφία των πατέρων, οι οποίοι διδάσκουν ότι τον άγιο δεν τον καθιστά μόνο η απαλλαγή από τα πάθη αλλά και η παρουσία του αγίου Πνεύματος στην καρδιά του και ο πλούτος των έργων του. Οι άγιοι έχουν μέσα τους την ειρήνη του Χριστού, την αγάπη του Αγίου Πνεύματος και δεν ταράσσονται από μάταιους λογισμούς. Όλα αυτά όμως τα κατόρθωσαν με πολλούς αγώνες. Οι άγιοι δείχνουν στην πράξη την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό. Γίνονται θεοί, κύριοι και βασιλείς κατά χάριν, επειδή νίκησαν τα πάθη τους και τήρησαν άμωμη την εικόνα, καθ’ ην επλάσθησαν. Γίνονται φίλοι του Χριστού, γιατί τηρούν τις εντολές του. Γίνονται μιμητές του Χριστού.

Στην συνέχεια έδειξε τρεις τρόπους μίμησης της ζωής του Χριστού.

1ος τρόπος: Αρχή μιμήσεως, κατά τον Αγ. Γρηγόριο Παλαμά, είναι το άγιο Βάπτισμα, τύπος της ταφής και της αναστάσεως του Χριστού μας. Με το Άγιο Βάπτισμα γινόμαστε υιοί κατά χάριν. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουμε υιοί και ενεργεία με την εργασία των εντολών του Χριστού, με την απόκτηση των αρετών, με την μίμηση της ζωής και πολιτείας Του.
Η πορεία προς την μίμηση του Χριστού συνεχίζεται με την μετάληψη της Θείας Κοινωνίας, που αναδεικνύει όσους κοινωνούν αξίως, κατά το δυνατόν, όμοιους με τον Χριστό. Το ίδιο ισχύει και με την συμμετοχή σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

2ος τρόπος: Η μίμηση του Χριστού επιτυγχάνεται διά της υπακοής μας. Ο Κύριος έγινε υπήκοος μέχρι θανάτου, δείχνοντας και σε μας μέχρι ποίου σημείου πρέπει να υπακούμε στον Θεό. Τέτοια υπακοή έδειξαν οι μάρτυρες, που μιμήθηκαν και αγάπησαν τον Κύριο και για να μην τον χάσουν δεν λογάριασαν ούτε την ζωή τους.

3ος τρόπος: Μιμούμαστε τον Χριστό με την αγάπη και το θυσιαστικό φρόνημα. Οι πατέρες διδάσκουν να αγαπάμε τους πάντες και τα πάντα ακόμα και τον πεπτωκότα άγγελο. Στην μέλλουσα βασιλεία ο άνθρωπος θα εξετασθεί αν έχει κάποια ομοιότητα με τον Χριστό ως υιός προς τον πατέρα.

Και κατέληξε: Όποιος θέλει να μιμηθεί τον Χριστό και τους αγίους αγκαλιάζει ολόκληρη την γη, ολόκληρο τον κόσμο με την αγάπη του.

Μετά την ομιλία έγινε Μικρό Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και Μονολόγιστη Ευχή υπέρ καταπαύσεως της πανδημίας. Η ημέρα έκλεισε με Δοξολογία και βραδινή θεία Λειτουργία. Λειτουργός ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όπως τον έζησα».

TOP NEWS