Η εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου στο Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας

  • ΔΟΓΜΑ

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στο εκκλησίασμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της μακαριστής Δέσποινας Παπαδάκη, μητέρας του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσοστόμου Παπαδάκη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία μας στον Βαπτιστή του Κυρίου μας άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον οποίο είναι αφιερωμένη τιμητικά η επόμενη ημέρα των Θεοφανείων, καθώς είναι το πρόσωπο που υπούργησε τη Βάπτιση του Σωτήρος Χριστού, κατά την οποία έγινε μάρτυρας της φανέρωσης της Αγίας Τριάδος.

Επίσης, μίλησε για την ασκητική ζωή του στην έρημο, αναφέρθηκε στο έργο του ως τελευταίου και «μείζονος των προφητών» και στο κήρυγμα μετανοίας του για την προετοιμασία του δρόμου του Κυρίου, όπως δηλώνει και η επωνυμία του Πρόδρομος.

Ακόμα ο Σεβ. αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, τα χαρίσματα και την βιοτή της μακαριστής Δέσποινας Παπαδάκη και την αξιομίμητη απόφασή της να αφιερώσει στον Χριστό και την Εκκλησία του τον αγαπητό σε όλο τον κόσμο τον καταξιωμένο κληρικό Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Παπαδάκη και ότι καθόλη την επί γης ζωή της στάθηκε συμπαραστάτης στην επιλογή του να ακολουθήσει τη δύσβατη, «στενή και τεθλιμμένη οδό» του άγαμου Κληρικού της Εκκλησίας.

Τέλος, ευχήθηκε ολόψυχα ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων ως αθάνατος Βασιλεύς και Αναστάς εκ νεκρών να αναπαύσει την μακαρία ψυχή της μετά των Αγίων και Δικαίων εν Χώρα ζώντων και να είναι η μνήμη της αιωνία και άληστος.

Στο τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τους εορτάζοντες και ιδιαιτέρως στον εκκλησιαζόμενο εορτάζοντα Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη και στον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, ο οποίος έψαλε στον δεξιό χορό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ Αρχιμ. Ιερόθεος Δασκαλάκης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Πανοσιολ Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Ευγένιος Σπηλιαρωτάκης, Αδελφός της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά και Εφημέριος Ενορίας Πεύκων Σητείας, ο Αιδεσιμώτατος Σκευοφύλακας π. Μιχαήλ Ξυδιανός, Συνταξιούχος Εφημέριος, και οι Ιερολογιώτατοι Διάκονοι και Αδελφοί της Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Κύριλλος Χριστοφής, Νεκτάριος και Ευγένιος Μανδελένης, ενώ εκκλησιάσθηκαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης, οι Αιδ/τοι Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης και Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης και ο Διάκονος π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από την Ιεράπετρα και αλλού, ανάμεσά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, ο διοικητής του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Αγγελάκης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Καλλιονάκης, τηρώντας όλοι τα θεσπισθέντα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

TOP NEWS