Ο Ταμασού Ησαΐα στα εγκαίνια Μουσείου Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 – 59 από τον

  • Dogma
ταμασού

Την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τέλεσε τα εγκαίνια του Μουσείου του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, το οποίο βρίσκεται στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα στην Αγροκηπιά (Αχερά).

Η  εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό και ομιλία από τον Μητροπολίτη Ταμασού, παρουσίαση του βιβλίου του Εφημερίου της Μονής, Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Κουσιάππα με τίτλο “Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αχεράς και η συμβολή της στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59”, από τον ερευνητή κ. Κωστής Κοκκινόφτας, διήγηση μαρτυριών και αποκαλύψεων από τον τότε τομεάρχη της περιοχής, τέως βουλευτή και Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Νίκο Κόσιη, και τον αγωνιστή και αδελφό του ήρωα Κυριάκου Μάτση, κ. Γιαννάκη Μάτση, ενώ ακολούθως τελέστηκαν και τα εγκαίνια του Μουσείου.

Στο Μουσείο φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα των ηρώων Κυριάκου Μάτση, Σάββα Ροτσίδη, καθώς και του τότε τομεάρχη Νίκου Κόσιη, οι οποίοι έδρασαν στην περιοχή την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα. Επίσης, φυλάσσονται και προσωπικά αντικείμενα του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Γεωργίου Γρίβα Διγενή, του Κωνσταντίνου Μαγκλή και άλλων συναγωνιστών του τομεάρχη Νίκου Κόσιη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, η Ηγουμένη με την αδελφότητα της Μονής, κληρικοί της Μητροπόλεως Ταμασού, αγωνιστές του 1955 – 59, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς, Επιτελάρχης της 2ας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Κλήρου, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, κ. Χριστίνα Φλουρέντζου – Κακουρή, εκπροσώποι του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, οι Κοινοτάρχες Αγροκηπιάς, Μάμμαρι, Κάτω Μονής, Αγριδακίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου “Σάββας Ροτσίδης” Μάμμαρι, και πλήθος κόσμου που συνέρρευσε να τιμήσει τη μνήμη των ηρώων.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιμανδρίτης Θεοτόκης Φαίδωνος.

TOP NEWS