Περιοδεία Μητροπολίτη Σύρου στη Σέριφο – Πανηγυρικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου

  • ΔΟΓΜΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, συνεχίζοντας την ποιμαντική περιοδεία του στη Σέριφο, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, μετέβη στην ολιγάνθρωπη περιοχή του Μ. Λειβαδίου, όπου βρίσκονται τα παλαιά ορυχεία και ευχήθηκε στους λιγοστούς κατοίκους.

Ακολούθως μετέβη στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στη Σέριφο, συνεχίζοντας την ποιμαντική περιοδεία, όπου ευλόγησε την πίτα του Αγίου Βασιλείου και ευχήθηκε στους ασκούμενους Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμο και τον δόκιμο μοναχό.

Επίσης, στη συνέχεια, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Σερίφου τελέσθηκε ο Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος.

Πριν την έναρξη του πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε με ειδική Ακολουθία, η υποδοχή λειψάνου του Αγίου Αθανασίου, το οποίο διεκόμισε από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών ο Αρχιμ. Ευδόκιμος και το οποίο εξετέθη σε προσκύνηση στους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην ομιλία του αρχικά εξήγησε γιατί η Εκκλησία απέδωσε τον τίτλο «Μέγας» στους Αγίους Αντώνιο και Αθανάσιο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αντωνίου, που συνέγραψε ο Μ. Αθανάσιος.

Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία έδωσε στον Άγιο Αντώνιο τον τίτλο «Μέγας» κυρίως για την αρετή της ταπεινώσεως, που τον διέκρινε, από την οποία, ως μήτρα και πηγή πνευματική εξεπήγασαν οι άλλες αρετές, που τον κατέστησαν, καίτοι αγράμματο, «Καθηγητή της Ερήμου» και πνευματικό πατέρα και οδηγό πολλών πνευματικών του τέκνων, που τα στήριξε και τα διαπαιδαγώγησε εις Χριστόν!

«Τιμώντας τους δυο αυτούς Μεγάλους Πατέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν καλούμεθα να απομακρυνθούμε από τον κόσμο, αλλά να παραμείνουμε εντός του κόσμου, σμιλεύοντας με τη Χάρη του Κυρίου την ψυχή μας, ώστε να αποκαλυφθεί ο Άγγελος φωτός που κρύβεται εντός, χαλιναγωγώντας τα πάθη και τις αδυναμίες μας, και όχι να χαλιναγωγούμεθα απ’ αυτά».

Τέλος, καλωσόρισε τον νέο Εφημέριο του Ναού, Πρεσβ. Παναγιώτη Μπόμπα, τον ευχαρίστησε που δέχθηκε να υπηρετήσει στη Σέριφο, προερχόμενος από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών, ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο, που του χορήγησε το Απολυτήριο, και κάλεσε τους πιστούς να τον δεχθούν, να τον αγκαλιάζουν και να τον στηρίξουν ως Πνευματικό τους Πατέρα.

 

TOP NEWS