Στην Ερμούπολη υψώθηκε η επετειακή σημαία για την Μικρασιατική καταστροφή

  • ΔΟΓΜΑ

Στον κεντρικό ιστό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ύψωσε χθες απόγευμα τη Σημαία Μνήμης για την Επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την οποία φιλοτέχνησε η Ιερά Μητρόπολη και η οποία θα κυματίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2022.

Κατά τη τελετή παρέστησαν ο ιερός κλήρος της Σύρου, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, η Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου και η εντεταλμένη επί θεμάτων Παιδείας Δημοτικής Συμβούλου κ. Ειρήνη Δράκου, η οποία εκπροσωπούσε τον εκ Σύρου Μικρασιάτη Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα.

Μετά τη σεμνή και λιτή τελετή, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προέβη στην εξής δήλωση:

«Η σημερινή μέρα είναι ημέρα συγκινήσεως και τιμής, καθώς ανυψώνουμε τη σημαία, που η Ιερά μας Μητρόπολη φιλοτέχνησε, στον κεντρικό ιστό του Καθεδρικού μας Ναού, για να κυματίζει έως το Δεκέμβριο του οδεύοντος έτους, για να υπενθυμίζει σε όλους μας το ιερό χρέος που έχουμε απέναντι στη μνήμη αυτών των αγίων, των ηρώων και των μαρτύρων, οι οποίοι ξεριζώθηκαν βίαια από τις πολυαιώνιες πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία, θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και έμειναν πιστοί μέχρι μαρτυρικού θανάτου στην αποστολή τους, όπως οι Άγιοι Εθνοϊερομάρτυρες Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και Μητροπολίτης Μοχονησίων Αμβρόσιος Πλειανθίδης, ο Τήνιος, προκειμένου να φυλάξουν τις Θερμοπύλες, τις οποίες και δεν εγκατἐλειψαν, διότι, όπως καλά όλοι γνωρίζουμε, οι Θερμοπύλες, φυλάσσονται, δεν παραδίδονται, και αν κάτι πρέπει να χαθεί, οι Θερμοπύλες ή οι φύλακές, αυτοί είναι οι φύλακες, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο αοίδιμος Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων.

Χαίρομαι, διότι στις μέρες μας ξαναζωντάνευσε στη Σμύρνη η Χριστιανική πίστη και η Ορθόδοξη Παράδοση, και με την εκλογή του Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με την ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία!

Ποτέ να μην ξεχνάμε την ευθύνη, που έχουμε απέναντι στις θυσίες και τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, που είτε κατεσφάγησαν στην Ιωνική γη, είτε ξεριζώθηκαν από τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας, χιλιάδες από τους οποίους φιλοξένησαν τα ευλογημένα νησιά μας, κυρίως δε η Μητοπολιτική Σύρος και η Ιερά Νήσος Τήνος.
Η Ιερά μας Μητρόπολη θα συμμετάσχει στις Εκδηλώσεις, που θα διοργανώσει ο δραστήριος Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου-Ερμούπολης.»

 

TOP NEWS