Κιέβου αποκλειστικά στο dogma.gr: Ο Κύριλλος είναι πράκτορας του Πούτιν– Το  74% των Ουκρανών υποστηρίζει τη ρήξη με τη Ρωσική Εκκλησία

  • Dogma
΄κιέβου

Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος μιλά αποκλειστικά στο dogma.gr, μέσα από τη δίνη του πολέμου για την ακατανόητη ρωσική ορθοδοξία, για τον Κύριλλο που ως πράκτορας του Πούτιν δεν έχει καμία ελεύθερη βούληση, αλλά και για τις άτοπες βλέψεις του να καταστεί η ρωσική εκκλησία πρώτη στην Ορθοδοξία.

Η συνέντευξη  με τον Μητροπολίτη Κιέβου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικώς και είναι αλήθεια ότι προηγήθηκαν αρκετές ημέρες επικοινωνίας με  έμπιστους ιεράρχες που είναι στο πλάι του, προκειμένου, τελικά, να κατορθώσουμε να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξη ο κ. Επιφάνιος , παρά τη μανία ενός πολέμου που μαίνεται, μιλά με μια ξεκάθαρη σιγουριά,  εξηγεί γιατί δε φοβάται για τη ζωή του, ενώ κάνει και μια μεγάλη αποκάλυψη για την έρευνα που διεξήχθη αναφορικά με το τί επιθυμούν οι Ουκρανοί.

Παράλληλα, εξηγεί γιατί ο νόμος που έχει κατατεθεί για να τεθεί «εκτός νόμου» η ρωσική εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο είναι μια κίνηση του κράτους για να προστατεύσει το θρησκευτικό χώρο από τη ρωσική επιρροή, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ήδη εκατοντάδες ιερείς από τη Δυτική, την Κεντρική, την Ανατολική Ουκρανία,  από το Κίεβο, προσεγγίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν πλέον να ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο  Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με τα πιο μελανά χρώματα, επαλαμβάνοντας ότι οι Ουκρανοί βιώνουν «την ιδεολογία του ναζισμού» :

« Τώρα ζούμε σε κατάσταση βίαιου πολέμου, της χώρας μας. Βιώνουμε την ιδεολογία του ναζισμού. Η κατάσταση είναι τραγική στα χωριά του Βορείου Κιέβου, στο Ερπίν, στην Μπούτσα, στη Μαριούπολη, στο Ντονμπάς, στη Μπορογιάνκα, στην οποία βρέθηκα πριν λίγες ημέρες, όπου και πραγματοποίησα προσευχή και τρισάγιο. Μέχρι πρόσφατα, η Μπορογιάνκα ήταν μια φιλόξενη γωνία της περιοχής μας και τώρα  εκείνο που αντικρύσαμε ήταν πολλά πτώματα της ρωσικής βίας, σκοτωμένους πολίτες κοντά στα σπίτια τους, ομαδικούς τάφους… Άνθρωποι με δεμένα τα χέρια, άντρες, γυναίκες παιδιά. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες. Αθώοι άνθρωποι έχουν βασανιστεί αυτές τις εβδομάδες της ρωσικής κατοχής. Καμία στρατιωτική αναγκαιότητα δεν μπορούσε να έχει «παρακινήσει» αυτή τη βιαιότητα, καθώς οι πολίτες δεν αποτελούσαν απειλή για τους κατακτητές. Αυτό προσομοιάζει στην ιδεολογία του ναζισμού».

Ο κ. Επιφάνιος περιγράφει την Μπορογιάνκα ως καμένη γη

«Κατεστραμμένα τα σπίτια, όλα καμένη γη. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι έγινε, ούτε και το γιατί. Αυτές οι πράξεις δεν είναι ανθρώπινες αλλά διαβολικές».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται για τη ζωή του και αν εξακολουθεί να δέχεται απειλές, τονίζει:

Όχι δε φοβάμαι για τη ζωή μου.. Αν φοβόμουν δε θα πήγαινα σε όλα αυτά  τα μέρη και δε θα έμεινα στο Κίεβο. Μένω, όμως, γιατί πρέπει να είμαι μαζί με τον ουκρανικό λαό. Είμαι ποιμένας και πρέπει να βοηθήσω πνευματικά τους Ουκρανούς. Δεν φοβάμαι. Τις πρώτες  ημέρες οι Ρώσοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κεντρικό μας μοναστήρι και στη Μητρόπολη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν φοβάμαι. Θα είμαι μέχρι το τέλος στο πλευρό του Ουκρανικού λαού. Είμαστε δυνατοί και πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει. Η νίκη θα είναι οπωσδήποτε στο δικό μας πλευρό.

Όσο για το εάν τον έχει εκπλήξει η ενότητα που έχουν δείξει οι Ουκρανοί αναφέρει:

«Ναι, όλοι οι Ουκρανοί είμαστε μαζί. Ίσως στην Ανατολική Ουκρανία στην έναρξη αυτού του πολέμου να υπήρχαν κάποιοι που επιθυμούσαν να έρθει η Ρωσία, ωστόσο τώρα βλέπουμε ότι και αυτή τη στάση να αλλάζει. Όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι εναντίον του ρωσικού κόσμου,  γιατί βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία. Βλέπουμε ότι η Ρωσία, θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία. Το βλέπουμε ξεκάθαρα».

Όταν τον ρωτάμε για το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στην Ουκρανική Βουλή, ώστε να τεθεί εκτός νόμου η Ρωσική Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, απαντά:

«Το ουκρανικό κράτος υπερασπίζεται τώρα την εδαφική του ακεραιότητα. Το κράτος έχει κλείσει πολλά ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Πολλά φιλορωσικά κόμματα είναι απαγορευμένα στην Ουκρανία. Επομένως, το κράτος πρέπει να προστατεύσει και το θρησκευτικό χώρο από τη ρωσική επιρροή»

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη για μια μεγάλη έρευνα που διεξήχθη, τα αποτελέσματα της οποίας πληροφορήθηκε την Παρασκευή 08 Απριλίου λίγες μόλις 24ωρα  πριν τη συζήτησή μας:

«Διεξήχθη μια πολλή μεγάλη έρευνα. Μια έρευνα, η οποία έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών υποστηρίζει τη διακοπή των πνευματικών δεσμών με την Εκκλησία της Ρωσίας. Το 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη ρήξη με τη Ρωσική Εκκλησία, ενώ μόνο το 7% είναι αντίθετο και υποστηρίζουν τη Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία. Επιπλέον, είδαμε ότι το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να απαγορεύει τις δραστηριότητες της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Τώρα, αναμένουμε λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να ψηφιστεί και αυτός  ο νόμος στη Βουλή. Προς την ίδια κατεύθυνση με όλα όσα σας προανέφερα, το κράτος θα πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε η Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο να μην έχει επικοινωνία με τη Ρωσία. Γιατί αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική επαφή με τη Μόσχα. Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μέσα σε ένα μήνα, ίσως και σε μερικές εβδομάδες».

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε πόσο εφικτό θεωρεί εν μέσω πολέμου να οδηγηθούμε στη  μοναδική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ενωμένη Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία. Ναι, μπορεί να γίνει εν μέσω πολέμου. Έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά και τους περιμένουμε όλους με αγάπη. Μάλιστα, σιγά σιγά παρατηρούμε αυτές τις ημέρες πολλές ενορίες, οι οποίες υπάγοντας στην ρωσική εκκλησία της Ουκρανίας να έρχονται σε εμάς. Αν ψηφιστεί ο νόμος και όλοι αυτοί «τεθούν εκτός νόμου» θα έρθουν σε εμάς και όλοι μαζί στο μέλλον θα είμαστε μια  ενωμένη Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Σιγά σιγά προχωράμε. Στην Ουκρανία εκατοντάδες ιερείς από τη Δυτική, την Κεντρική, την Ανατολική Ουκρανία,  από το Κίεβο, έρχονται σε εμάς, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας,  γιατί ο Κύριλλος ευλογεί τον πόλεμο εναντίον των Ουκρανών. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιερέων που δηλώνει πλέον σε εμάς ότι δεν μπορούν να μνημονεύουν τον Κύριλλο την  ώρα που σκοτώνονται Ουκρανοί. Έτσι, λοιπόν,  φεύγουν από τη ρωσική εκκλησία της Ουκρανίας και έρχονται σε εμάς.

Με γλώσσα ξεκάθαρη επικρίνει τη στάση που τηρεί ο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος:

«Εμείς οι Ουκρανοί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας να ευλογεί στρατούς να σκοτώνουν τους Ουκρανούς, γιατί ο Κύριλλος έχει στην Ουκρανία και δικούς του πιστούς. Πώς γίνεται να ευλογεί να τους σκοτώνουν; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Επίσης, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί η Εκκλησία να ευλογεί  όλες αυτές τις βιαιότητες. Αυτή η ρωσική ορθοδοξία είναι πολύ παράξενη για εμάς. Ο Κύριλλος υποστηρίζει τον Πούτιν . Πρέπει να καταλάβετε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας δεν έχει ελευθερία. Είναι ένας πράκτορας του ρωσικού κράτους και δεν μπορεί να εκφράσει ελεύθερη γνώμη. Λέει μόνο αυτά που λέει ο Πούτιν. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ο Πούτιν μπαίνει στην Ουκρανία, σκοτώνει τους Ουκρανούς και ο Κύριλλος ευλογεί, γιατί δεν μπορεί να εναντιωθεί τον Ρώσο Πρόεδρο. Αν εκφράσει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, τότε ο Πούτιν θα τον διώξει»

Και συνεχίζει: «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει το Ουκρανικό  Έθνος. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια ενωμένη Ουκρανία. Θέλουμε να έχουμε μια Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κράτος, ούτε ενωμένη εκκλησία, ούτε καν να μιλάμε στα Ουκρανικά. Δεν μπορούν να χτίσουν, χωρίς τη δική μας ιστορία».

Ερωτηθείς δε αναφορικά τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Ρωσία ήδη από την Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη, «παίζει» εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Ρώσοι θέλουν να γίνουν πρώτοι στην Ορθοδοξία, αλλά αυτό δεν γίνεται.  Η Ρωσική Εκκλησία κάνει πόλεμο όχι μόνο εναντίον μας, αλλά και εναντίον  άλλων εκκλησιών.  Κάνει πόλεμο με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στου οποίου τα εδάφη εισπήδησε. Δεν κάνει μόνο ο Πούτιν ό,τι θέλει, αλλά και ο Κύριλλος κάνει το ίδιο, εναντίον όλου του Ορθόδοξου  κόσμου. Μπαίνει και κάνει ό,τι θέλει».

Υπό το ίδιο πρίσμα απαντά και για το εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει ορθόδοξες σχέσεις και ισορροπίες:

«Σιγά σιγά πιστεύω ότι ακόμα και οι Εκκλησίες που παραδοσιακά στέκονταν στο πλευρό της ρωσικής εκκλησίας θα αλλάξουν γνώμη. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί βλέπουν τί γίνεται στην Ουκρανία. Βλέπουν τί κάνει ο Πούτιν μαζί με τον Κύριλλο. Κάνουν δολοφονίες. Είναι ναζιστές. Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει έτσι».

Ρωτάμε τον κ. Επιφάνιο για τον αν βρίσκετε σε επικοινωνία με  Οικουμενικό Πατριάρχη ή άλλους Προκαθήμενους Εκκλησιών και τονίζει χαρακτηριστικά:

«Είμαστε σε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πριν μερικές ημέρες επικοινωνήσαμε και ρώτησε για την κατάσταση που επικρατεί, μας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και χρήματα . Ο κ. Βαρθολομαίος προσωπικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευρύτερα υποστηρίζουν την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική εκκλησία».

Όσο για τους άλλους Προκαθήμενους αναφέρει: «Στο πλευρό μας βρίσκονται και άλλες εκκλησίες. Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος ξέρει καλά την Ουκρανία, γιατί είχε μείνει  παλαιότερα εδώ στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στην Οδησσό. Με ρώτησε, μάλιστα, για την κατάσταση εκεί, αλλά και για την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Οδησσό. Και με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος είχα επικοινωνία. Μας υποστηρίζει και κατά την τηλεφωνική μας συζήτηση μου μετέφερε το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι στο πλευρό μας και μάς βοηθά και μάς στηρίζει. Είναι αλήθεια ότι αισθανόμαστε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της ελλαδικής εκκλησίας»

Έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας, ρωτάμε τον Μητροπολίτη Κιέβου για τη δήλωση που έκανε προ ημερών ότι «το να σκοτώνεις Ρώσους δεν είναι αμαρτία» και εκείνος μάς εξηγεί:

«Η εκκλησία μας ευλογεί τους στρατούς για να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τη στιγμή που οι Ρώσοι πήραν τα όπλα τους και εισέβαλαν στο έδαφός μας, στα σπίτια μας. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος εδώ στην Ουκρανία, αλλιώς αύριο θα είναι στο δικό  σας σπίτι. Αν οι δικοί μας στρατοί δεν σταματήσουν τον Πούτιν στην Ουκρανία, μετά ο Πούτιν θα θέλει να μπει και στην Ευρώπη».

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνομιλία μας τον ρωτάμε τί ελπίζει και εκείνος με σταθερή φωνή απαντά:

«Ελπίζω ότι η Ουκρανία θα κερδίσει, γιατί στο πλευρό μας είναι η αλήθεια και όπου υπάρχει αλήθεια υπάρχει και ο Θεός και όπου υπάρχει ο Θεός υπάρχει και η νίκη. Η αλήθεια είναι στο πλευρό μας. Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα έχουμε ένα ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος, γιατί θέλουμε να μπούμε στην Ευρώπη και φυσικά θα έχουμε και μια ενωμένη Αυτοκέφαλη Ενωμένη Εκκλησία. Δε θέλουμε κάτι άλλο. Θέλουμε να μείνουμε στο δικό μας σπίτι και να είμαστε Ευρωπαίοι».

Στο τέλος ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στέλνει το δικό του μήνυμα στον Έλληνες:

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες για όλα όσα έχουν κάνει για εμάς του Ουκρανούς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας για τη βοήθεια, υλική και πνευματική, να ευχαριστήσω και την ελληνική κυβέρνηση που μας βοηθά. Όλα όσο κάνετε είναι  πολύ σημαντικά για εμάς. Αισθανόμαστε τη βοήθεια και σάς παρακαλούμε να μας βοηθήσετε, ως ορθόδοξοι χριστιανοί που είμαστε και οι δύο λαοί και στο μέλλον. Να προσεύχεστε για εμάς, γιατί πιστεύουμε ότι ο Θεός μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε μια στιγμή. Να προσευχηθούμε όλοι μαζί για την Ουκρανία και τη νίκη της Ουκρανίας. Να προσευχηθούμε για να έχουμε ειρήνη, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

TOP NEWS