Ν. Φίλης: Ανεκδιήγητος ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Dogma
Νίκος Φίλης

Μία συνέντευξη που θα εντείνει και πάλι τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο του alpha και στον Σπύρο Χαριτάτο ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Nίκος Φίλης. Ο Υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες, οι οποίοι χαλάνε την εικόνα της Εκκλησίας, ενώ χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων ανεκδιήγητο.

Ακολουθεί απόσπασμα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός κ. Νίκος Φίλης στον Σπύρο Χαριτάτο:

 

Για την «σύγκρουση» που του χρεώνουν με την Εκκλησία, ο κος Φίλης απάντησε:
«Έχω σχέση με την Εκκλησία. Έχω θεσμική υποχρέωση να υποστηρίξω ένα ανοιχτό, λαϊκό σχολείο με διάφορους κανόνες. Δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν διάφοροι και να κάνουν εμπόριο και δεν το λέω αυτό για την Εκκλησία. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που θέλουν να τα πουλάνε στους μαθητές. Και το «εμπόριο ιδεών» θέλει προσοχή. Δεν μπορεί το σχολείο να διδάσκει την ιστορία του Δαρβίνου και να μπαινοβγαίνουν ιερείς που να λένε ότι «αυτά τα πράγματα είναι ανοησίες και προήλθαμε από τον Αδάμ και την Εύα». Να πηγαίνει ένας Μητροπολίτης κάθε Πέμπτη επί οκτώ εβδομάδες και να ακούει τί λένε οι άλλοι και να παρεμβαίνει και στο μάθημα και να λέει ποιο είναι το σωστό, είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό»;

 

Επανέλαβε την άποψή του για τζιχαντιστές-μητροπολίτες:
«Υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες. Τους καταλαβαίνει ο κόσμος. Μπορεί να έχουν ακραίο κοινό, όμως οι θεοσεβούμενοι πολίτες ξέρουν και κρίνουν. Γίνεται καπηλεία των αρχών του χριστιανισμού από ακραίους μητροπολίτες. Πρόκειται για χαμηλής ποιότητας πολιτική παρέμβαση τζιχαντιστών- μητροπολιτών, που χαλάνε την εικόνα της Εκκλησίας».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου που κατακεραύνωνε τον ίδιο, απάντησε: «Ο ανεκδιήγητος… που βγαίνει και διασύρει την Εκκλησία και εξαπολύει μύδρους εναντίον κάθε ανθρώπου που διατυπώνει μια διαφορετική άποψη». Είπε πως ακόμη και Ιεράρχες του εξέφρασαν τη διαφωνία τους στα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε έναν Θεό που με παράλογο τρόπο τιμωρεί τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να σεβαστώ δηλώσεις μισαλλοδοξίας. Τα χέρια μου τα… βλέπετε επί του παρόντος (σε σχόλιο ότι «τα χέρια του καθώς φαίνεται δεν σάπισαν») και είναι μια χαρά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως «είναι άλλο η Πολιτεία και άλλο η Εκκλησία. Το σχολείο είναι κοσμικό, η Εκκλησία μπορεί να έχει κατηχητικό. Η αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών από κατηχητικό σε μάθημα γνώσης είναι αναγκαία και θα γίνει, παρότι αντιδρά ένα μεγάλο μέρος της Εκκλησίας. Ένα άλλο τμήμα συμφωνεί, όπως συμφωνούν και θεολόγοι. Πάντα η Εκκλησία διαφωνούσε. Αμύνεται ορισμένων παλαιών καταστάσεων, το σχολείο όμως θα πάει μπροστά.  Κάποιοι μητροπολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η κοινωνία μας είναι λαϊκή και εκκοσμικευμένη».

Για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά ο κος Φίλης σχολίασε πως «υπάρχει προσβολή από πλευράς Τουρκίας ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει το θέμα στην Unesco. Δεν είναι θέμα ότι προσβάλει την Ελλάδα ή την Ορθοδοξία. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Σημείωση dogma.gr:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει πως «Η διαδιδόμενη άποψη ότι τα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι κατηχητικά και ομολογιακά είναι εσφαλμένη έως και παραπλανητική. Ο χαρακτήρας των σύγχρονων βιβλίων στην χώρα μας είναι γνωσιολογικός και πολιτιστικός με θρησκειολογική αναφορά. Ήδη η διδασκόμενη ύλη είναι σημαντικά εμπλουτισμένη στις τάξεις του Λυκείου με γνωστικό υλικό για άλλα θρησκεύματα και δόγματα και με ευκαιρίες προβληματισμού για τις θρησκευτικές και ηθικές διαστάσεις σύγχρονων προβλημάτων».

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου
 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού στον Σπύρο Χαριτάτο

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ