«Ο φόβος και το χρήμα διαμορφώνουν τις σχέσεις στην Ορθοδοξία»

  • Dogma
κύριλλος

Ο θεολόγος Γεώργιος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μιλά για τις αμφισβητήσιμες εξαρτήσεις των ορθόδοξων εκκλησιών από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο κ. Βλαντής, μιλά στην εφημερίδα Die Tagespot,  για την στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας έναντι των άλλων Ορθοδόξων, με αφορμή και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποδίδοντας την απροθυμία πολλών Ορθόδοξων Εκκλησιών να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδοξίας όχι μόνο σε θεολογικούς λόγους, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «τόσο ο φόβος όσο και ο πειρασμός του χρήματος παίζουν σημαντικό ρόλο».

Το Πατριαρχείο Μόσχας φαίνεται να εκβιάζει τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: «Καμία Εκκλησία δεν θέλει να δημιουργηθεί μια παράλληλη ρωσική δικαιοδοσία στο έδαφός της, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αφρική», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βλαντής.

«Ο ρωσικός προσκυνηματικός τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλές Εκκλησίες. Όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας, η Ρωσική Εκκλησία δημοσίευσε κατάλογο με τις ελληνικές επισκοπές που δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται οι Ρώσοι προσκυνητές».

Και συνεχίζει: «Η στάση ορισμένων επισκόπων στην Κύπρο, στην Ιερουσαλήμ και στην Αντιόχεια ή την Πολωνία δεν μπορεί να ταξινομηθεί σωστά, αν παραβλέψει κανείς αυτή τη διάσταση. Φόβος και χρήμα: Δεν υπάρχει εδώ μια διάσταση εκβιασμού;».

Η Ρουμανική Ορθοδοξία παίζει βασικό ρόλο

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Βλαντή, η ρουμανική Ορθοδοξία, που μέχρι τώρα σιωπά, παίζει βασικό ρόλο στον αγώνα των Ορθοδόξων Εκκλησιών: «Είναι μεγάλη Εκκλησία. Αν αναγνωρίσουν την ουκρανική αυτοκεφαλία, τότε αυτό έχει βάρος. Από τη σκοπιά της Μόσχας, δεδομένου του μεγέθους και μόνο, θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν διακόψετε τις επαφές με τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες, η Ρωσία καταφέρει να κατακτήσει την Ουκρανία, «τότε η αυτοκέφαλη εκκλησία θα γινόταν εκκλησία κατακόμβης», λέει ο Βλαντής στη συνέντευξη στην «Tagespost». Οι διακρίσεις και ακόμη και οι διώξεις αυτής της εκκλησίας στην κατεχόμενη Κριμαία δεν προμηνύουν καλό. Σε κάθε περίπτωση, μετά τον πόλεμο θα χρειαστεί πολλή δουλειά συμφιλίωσης μεταξύ των εκκλησιών στην Ουκρανία».

Πηγή: die-tagespost.de

Κεντρική φωτογραφία: Πατριαρχείο Μόσχας

TOP NEWS